Brandschade aan marineschip Zeeland nog niet in kaart gebracht. ’Onderzoek zit in afrondende fase’

De Zr.Ms. Zeeland, het schip waar de brand op woedde.© Archieffoto

Hans Brandsma
Den Helder

De oorzaak van de brand op de Zr.Ms. Zeeland is nog niet bekend. Volgens marinewoordvoerder Alex Kranenburg is het onderzoek in handen van een extern bedrijf. „Het zit in de afrondende fase.”

Het schip lag op de werf in Den Helder voor een onderhoudsbeurt toen er op 4 juli brand uitbrak. Kranenburg meldt dat het onderzoek langs twee sporen loopt. „We inventariseren de schade in de ruimte waar de brand woedde en inspecteren de apparatuur die we vanwege de rookschade moesten reinigen.” Daardoor is er nog weinig te zeggen over de precieze schade en de kosten die daarmee gepaard gaan.

Inzetbaarheid

Volgens Kranenburg is nog niet bekend hoe lang het marineschip uit de vaart zal zijn. „De Zr.Ms. Zeeland ondergaat tot februari volgend jaar planmatig groot onderhoud en zou dus al enige tijd niet varen. De consequenties voor de inzetbaarheid zullen tot dat moment beperkt zijn. Uit de verdere reparatieadviezen na de inventarisaties moet blijken of herstel binnen de onderhoudstermijn mogelijk is of dat er extra tijd nodig is.” Dat geldt volgens Kranenburg zowel voor de directe als indirecte schade.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.