Mogelijk asbest in vogelasiel De Paddestoel in Den Helder; vrijwilligers mogen door beschadigd dak verblijf niet in en kunnen dieren niet verzorgen

Een brandweerman haalt de tak van het dak.© Foto GlocalMedia

© Foto: GLOCALmedia

1 / 5
Van onze verslaggevers
Den Helder

Een klein drama voor de vrijwilligers van vogelasiel De Paddestoel in Den Helder: door een vallende tak is er vrijdagochtend een gat geslagen in het dak van het buitenverblijf.

Hierdoor is mogelijk asbest tussen de vogels terechtgekomen. Verzorgers mogen daarom niet naar binnen en dat terwijl bij het instorten van het dak ook dieren gewond zijn geraakt. ,,Het is een desolate toestand, ook al door de oplopende temperaturen’’, aldus Ben Reiff, secretaris van het bestuur van De Paddestoel.

De vallende tak is waarschijnlijk een restant van één van de voorjaarsstormen. De tak is inmiddels door de brandweer verwijderd, maar de dakplaten zijn beschadigd en versplinterd. Omdat er mogelijk asbest in de platen is verwerkt, moet er eerst een specialist komen om vast te stellen of dat zo is en zo ja, wat eventuele vervolgstappen zijn.

(Tekst gaat door onder de foto)

De poort van het vogelasiel blijft dicht.© Foto GlocalMedia

Tot die tijd mogen de vrijwilligers het verblijf niet in. Niet om de gewonde dieren te verzorgen, maar ook niet om de overige dieren te voeden. In het verblijf zitten duiven en meeuwen, maar ook egels en jonge konijnen. De medewerkers hebben zoveel mogelijk dieren losgelaten en er is een opnamestop ingesteld.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een tak steekt door het dak van het vogelasiel.© Foto GlocalMedia

Eén van de vrijwillers hoopt dat ze snel weer in het verblijf mogen: ,,We begrijpen dat mens voor dier gaat, maar het doet ons erg zeer dat we niet kunnen verzorgen en voeden. We hopen dat er snel uitsluitsel mag komen.’’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.