Oud-burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere reageert op opinie Floriade: ’Ongefundeerde kritiek gaat echt te ver’ | Opinie

Annemarie Jorritsma

De Floriade in Almere is een prachtige wereldtentoonstelling die die titel met 32 landen die deelnemen beslist verdient.

Een bezoek is dan ook zeer de moeite waard alleen al om de mooie internationale inzendingen zoals die van China, Duitsland, de Verenigde Emiraten, Qatar, Japan, Thailand, Italië en nog vele andere te bekijken. Landen die zich allemaal aan het thema Growing Green Cities hebben gehouden met stadstuinen, woestijntuinen enz.

Ik wil dit graag benadrukken omdat mijn taak vanaf de datum dat het toenmalige college van B en W van Almere mij voorgedragen had om Commissaris Generaal te worden inhield dat ik vooral buitenlandse deelnemers moest helpen binnen te halen en tijdens de Floriade alle protocollaire aangelegenheden - bijvoorbeeld. als ministers en andere belangrijke personen uit de landen op bezoek komen - te begeleiden.

Normaal zou ik niet reageren op opiniestukken in een krant, maar soms gaat het toch echt te ver en dat vond ik van het opiniestuk van de heer Vos in deze krant van 6 augustus.

In 2012 heeft Almere, op initiatief van onze toenmalige wethouder ruimtelijke ordening en met instemming van zowel raad als college meegedaan met de bieding om de Floriade binnen te halen, met een ontwerp van Winnie Maas van MVDRV.

Almere won de bid en vanzelfsprekend heb ik als burgemeester vanaf dat moment een heel positieve houding ten opzichte van de Floriade ingenomen. Overigens was toen nog in het geheel niet in beeld hoe om te gaan met de kosten/investeringen.

In 2015 ben ik gestopt als burgemeester en zoals hiervoor al gezegd vanaf 2017 betrokken t.b.v. de buitenlandse deelnemers in opdracht van de minister van LNV. Bij de contractvorming, de financiering, de discussies in de gemeenteraad etc etc. ben ik op geen enkele manier betrokken geweest. Ik heb wel gezien dat de grotere buitenlandse initiatiefnemers zelf ook veel geld in hun paviljoen en/of tuinen hebben gestoken.

De heer Vos is duidelijk niet op de hoogte van de feiten en misschien kan ik hem dat als je in Laren woont ook wel niet kwalijk nemen. Maar ongefundeerde kritiek op een persoon verdient het mijns inziens toch om weersproken te worden.

Pronkstukken

Ik hoop dat veel inwoners van het Gooi, zo ze er nog niet geweest zijn, de komende tijd de moeite nemen om de wereldtentoonstelling te bezoeken, want naast de buitenlandse inzendingen zijn ook de pronkstukken van de Nederlandse tuinbouw de moeite van het bekijken zeer waard.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen