De wereldreis van walrus Freya dreigt te eindigen met euthanasie. Het beest zwom van Den Helder naar Noorwegen en veroorzaakt daar nu te veel commotie

Noorwegen overweegt euthanasie voor walrus Freya die vorig jaar bij Harlingen en Schiermonnikoog rondzwom.© Foto AFP

Maite Perez y Perez

De wereldreis van walrus Freya dreigt te eindigen. De jonge walrus zwom vorig jaar nog rond de Nederlandse kust en vermaakt zich nu in de Noorse gemeente Bærum. De Noorse autoriteiten overwegen euthanasie. Niet omdat Freya de boel op stelten zet, maar omdat inwoners en toeristen het dier niet met rust laten.

Freya geniet van haar rondreis. Zo dook ze vorig jaar op in Den Helder, Harlingen, Schiermonnikoog en Terschelling en vorige maand zette ze de Noorse hoofdstad Oslo op stelten. Daar klom ze op boten om te luieren, maar deze zonken hierdoor deels. Ook zwom Freya in de weg van roeiers en zwemmers.

Euthanasie

De jonge walrus trekt veel bekijks en is inmiddels een ster geworden met een eigen fanbase. De Noorse autoriteiten maken ze zich zorgen. Ondanks herhaalde oproepen om weg te blijven van het zoogdier en het niet te storen, blijft Freya veel aandacht trekken. Ze is vriendelijk, maar houdt van spelen. Dit kan leiden tot gevaar. Mede daarom overwegen de Noorse autoriteiten nu strengere maatregelen. „Het welzijn van het dier is duidelijk verminderd”, zegt Nadia Jdaini, woordvoerder van het Directoraat Visserij. „De walrus heeft niet genoeg rust en de experts met wie we nu praten denken dat er sprake is van stress.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Walrus Freya klimt graag op boten om te luieren in de zon.© Foto AFP

„Het roekeloze gedrag van het publiek en het niet respecteren van de aanbevelingen van de autoriteiten kunnen levens in gevaar brengen”, benadrukt Nadia. „We onderzoeken nu of aanvullende maatregelen, waaronder euthanasie, een echt alternatief kan zijn”, voegt ze eraan toe.

Noordpoolgebied

Walrussen leven normaal gesproken in het noordpoolgebied, maar soms gaat een dier op reis. Toen Freya in september vorig jaar bij Schiermonnikoog werd opgemerkt, was er al 23 jaar lang geen walrus in Nederlandse wateren gezien. Ook zwom Freya al eerder langs Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.