Erepenning voor tomeloze inzet van Annelies Blank

Een glunderende Annelies Blank kreeg de erepenning uit handen van de burgemeester van Waterland, Marian van der Weele.© Foto Cees Hartman

Thijs de Lange
Broek in Waterland

De Broeker Feestweek kreeg voor Annelies Blank een gouden randje. Ze werd bekroond voor haar tomeloze inzet voor het dorp. ,,Ze deed in haar eentje wat wij nu met meerdere mensen doen.”

Glunderend loopt Annelies Blank (64) donderdagavond het podium op. Uit handen van burgemeester van Waterland Marian van der Weele krijgt ze een felbegeerde erepenning uitgereikt voor haar tomeloze inzet voor Broek in Waterland. ,,Volgens velen ben je de burgemeester van Broek in Waterland,” aldus de ambtsdrager. Dat wordt ook duidelijk als ze het beeldje vervolgens omhooghoudt. Vanuit het bonte gezelschap op de voetbalvereniging S.D.O.B. klinkt gejuich op.

Delegeren

Tot dat moment weet Annelies nog van niets. Ze denkt in de jury te zitten van de prijs. Maar ja, hoe moet je anders iemand lokken die net helemaal naar Drenthe is verhuisd? Ze krijgt de onderscheiding omdat ze maar liefst 25 jaar bestuurslid is geweest van de Stichting De Broeker Gemeenschap, waarvan 15 jaar als voorzitter. In die hoedanigheid organiseerde ze mede de jaarlijkse Broeker Feestweek. ,,Ze kon heel goed delegeren,” aldus Elly Hopman, de huidige penningmeester van de stichting. ,,Ze deed in haar eentje wat we nu met meerdere mensen doen. En zelfs wij vinden het veel werk.”

Na 25 jaar trouwe dienst nam Annelies Blank afscheid en verhuisde naar Drenthe. Hopman: ,,Door corona hebben we haar niet eerder in het zonnetje kunnen zetten.”

De erepenning wordt uitgereikt aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor de Stichting De Broeker Gemeenschap. Er zijn er maar vijf in omloop en ze zijn 25 jaar geleden door Broeker beeldend kunstenaar Eric Claus aan de stichting gedoneerd. De prijs bestaat uit een beeldje van de drie dienstmeiden uit het Italiaanse commedia dell’arte. Dit is pas de derde pennning die uitgereikt is.

Zoals Annelies Blank zelf zegt: ,,Ik vind dit echt heel bijzonder.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.