Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

Peilingen tonen aan dat de meeste Democraten de voorkeur geven aan een andere kandidaat dan de 79-jarige president. Maar mensen in Bidens naaste omgeving zeggen dat hij zich gesteund voelt door recente overwinningen op wetgevend, economisch en buitenlands gebied. Bovenal is hij vastberaden om Trump, die al gehint heeft op een nieuwe kandidatuur, opnieuw de voet dwars te zetten. "De president heeft gezegd dat hij van plan is er weer voor te gaan", zei presidentieel adviseur Anita Dunn. "Mensen moeten hem op zijn woord geloven."

Drie Democratische Congresleden, onder wie Carolyn Maloney uit New York, suggereerden onlangs dat Biden plaats moet maken voor een jongere kandidaat, terwijl de populaire Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) al nadrukkelijk geweigerd heeft zijn herverkiezing te steunen.

Biden neemt regelmatig notie van peilingen waaruit blijkt dat hij Trump verslaat in een rechtstreeks duel in 2024, zeggen medewerkers van het Witte Huis. En de president zou ervan overtuigd zijn dat hij in 2020 de Democratische nominatie won omdat hij destijds de beste kans had om de zittende president te onttronen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.