AZ stuurt de zingende Schotten huilend naar huis: Dundee United krijgt een enorm pak slaag in Alkmaar

Milos Kerkez is ook na het zesde doelpunt van de avond nog door het dolle.© Foto ANP/Ed van de Pol

Jeroen Haarsma
Alkmaar

Zingend kwamen ze het stadion in, huilend gingen ze naar buiten: de vele Schotse fans keken lijdzaam hoe AZ donderdagavond gehakt maakte van Dundee United. AZ speelde ijzersterk en was genadeloos: 7-0.

Ze keken zo naar deze Europese avond uit, de fans en spelers van Dundee United. Maar halverwege sméékten de weerloze Schotten om genade, toen er 5-0 op het scorebord stond. AZ was toen al zeker van een plek in de laatste voorronde van de Conference League.

Tandeloos. Zo noemde AZ-trainer Pascal Jansen het spel van zijn ploeg in Schotland, een week geleden. Het moest dus anders in Alkmaar. En het ging anders.

Je hoefde in de eerste helft alleen maar naar linksachter Milos Kerkez te kijken om de intenties van AZ te ontwaren. Onvermoeibaar denderde hij door over de linkerflank, waar hij samen met linksbuiten Myron van Brederode één bonk energie vormde. De Schotten wisten niet waar ze het zoeken moesten.

Bij de 1-0 trok Kerkez eerst een sprint naar de linkerkant, kreeg de bal, speelde af, trok wéér een sprint de diepte in, kreeg de bal fraai mee van Tijjani Reijnders en bediende Vangelis Pavlidis.

(Tekst gaat door onder de foto)

© ANP

Dat was het startsein van 25 minuten die de AZ-fans – en de verdedigers van Dundee United – niet snel zullen vergeten. De oranje muur achter het doel, gevormd door 1.300 Schotten, was aan het begin van het duel nog springlevend. Toen het rustsignaal klonk, zat er geen beweging meer in de zwijgende meute.

Ook de 2-0 en 4-0 (beide van Reijnders) kwamen tot stand via de linkerflank. En na beide doelpunten wierp Kerkez zich eerst schreeuwend van vreugde op het veld, voordat hij zich bij zijn juichende medespelers meldde. Passie wilde Jansen zien – en passie kreeg Jansen.

Tegen de tijd dat Kerkez het vierde AZ-doelpunt voorbereidde, was Dundee United de kluts al totaal kwijt. Bij de 3-0 kon Pavlidis zijn tweede van de avond maken dankzij hopeloos mistasten van de Schotse doelman Mark Birighitti. Ook de 5-0 kreeg AZ in de schoot geworpen door gerommel in de Dundee United-verdediging.

(Tekst gaat door onder de foto)

De 3-0 van Pavlidis in beeld.© Foto ANP

Hakon Evjen rondde schitterend af. ’Tien, tien, tien’, scandeerden de fans van AZ, terwijl de Schotse supporters beseften dat ze nog een helft moesten kijken naar het geploeter van hun helden.

Want helden waren het, na de verrassende 1-0 zege in Dundee. Maar tegen een AZ dat wél vol overgave druk zette en de duels aanging, bleef er bitter weinig over van de Schotse heldenstatus.

Dundee United-trainer Jack Ross stuurde zijn team ruim voor het begin van de tweede helft naar buiten. Ze moesten hun zonden maar even overdenken op het veld, kijkend naar de 1.300 fans. Het ’trucje’ van Ross hielp niet. Een minuut na rust stond het 6-0 (Dani de Wit) en toen hadden de Schotse fans het wel een keer gezien. De oranje muur brokkelde af en in een lange sliert verlieten honderden Dundee United-supporters het stadion.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook AZ-keeper Hobie Verhulst kon wel naar huis, want hij kreeg weinig te doen na rust. En tóch wist de keeper zich te onderscheiden in deze wedstrijd. Bij een stand van 1-0 pakte hij een spectaculaire halve omhaal van Ian Harkes knap.

Ook moest hij in de eerste helft een paar keer ingrijpen bij gevaarlijke voorzetten; een teken dat Dundee United het eerste halfuur niet geheel kansloos was. Maar daarna ging het snel bergafwaarts. Het gaf Jansen de gelegenheid aanwinst Riechedly Bazoer zijn eerste minuten te laten maken.

Het Portugese Gil Vincente had in eigen huis ook geen problemen met Riga FC en is zodoende de laatste horde voor AZ richting de groepsfase. Komende donderdag komen de Portugezen naar Alkmaar. Ze zullen, na het zien van de beelden van de huilende Schotten, toch met enig ontzag voor AZ afreizen.

Lees ook: Pascal Jansen verbaast zich over de Schotse uittocht na rust en ’geniet oprecht’ van AZ

AZ-Dundee United 7-0

21. Pavlidis 1-0, 31. Reijnders 2-0, 36. Pavlidis 3-0, 41. Reijnders 4-0, 44. Evjen 5-0, 46. De Wit 6-0, 74. Lahdo 7-0.

AZ: Verhulst; Hatzidiakos (62. Witry), Beukema, Martins Indi, Kerkez (62. Mees de Wit); Reijnders, Dani de Wit, Clasie (76. Bazoer); Evjen, Pavlidis (76. Barasi), Van Brederode (62. Lahdo).

Dundee United: Birighitti; Smith, Edwards, Mulgrew, Behich (54. McMann); Levitt (75. Meekison), Sibbald (46. Niskanen), Harkes; Watt (46. Middleton), Fletcher (66. Anim), McGrath.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen