Vijf aanhoudingen in Alkmaar in aanloop naar de wedstrijd AZ-Dundee United. Schotse voetbalfans massaal op de been

Er sneuvelde wat glas en er gingen wat tafeltjes en krukken omver.© Foto Marco Schilpp

Connie Vertegaal
Alkmaar

De politie heeft in aanloop van de wedstrijd AZ-Dundee United vijf voetbalfans aangehouden op het Waagplein. Na een gemoedelijke middag sloeg daar rond zeven uur de vlam in de pan toen twee groepen tegenover elkaar kwamen te staan.

Tafels en barkrukken gingen omver. Agenten hielden de groepen uiteen door er zelf schouder aan schouder tussen te gaan staan. Ook werden honden ingezet. De vijf aangehouden fans zijn meegenomen naar het bureau en missen de wedstrijd.

In de uren daarvoor kleurde het Waagplein oranje doordat de massale aanwezigheid van de Dundee United fans. Ze zwaaiden met vlaggen, zongen hun clubliederen. ,,De sfeer was gemoedelijk, tot het rond zeven uur omsloeg’’, aldus politiewoordvoerder Derk Burger.

(Tekst gaat door onder de foto)

De politie kreeg de meute weer in het gareel.© Foto Marco Schillp

Een groot aantal van de ongeveer 2.000 fans had geen toegangskaartje voor het duel in Alkmaar. Dat zouden er zo’n 700 zijn. Een legertje Schotse fans kijkt de voetbalwedstrijd op televisieschermen in Alkmaarse kroegen.

De wedstrijd begon vanavond om 21.00 uur. AZ verloor vorige week donderdag de heenwedstrijd in Schotland met 1-0 en moet dus de return in Alkmaar winnen om de volgende ronde te halen van de Conference League.

Lees ook: Alkmaar maakt zich op voor Schotse invasie, AZ hoopt vooral op luide steun van de eigen fans: ’Ik reken op ’onze mensen’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.