Drukste kruispunt A.C. de Graafweg in Opmeer twee weken dicht voor aanleg kabels en leidingen. Weg aan beide kanten opengebroken

Bij de oversteek vanuit de Breestraat naar Hoogwoud is het nu al een drukte van belang.© Foto Mediahuis

Gestuurde boring ter hoogte van de Skarpetbrug eerder dit jaar. Hetzelfde huzarenstukje wordt ter hoogte van de Middelweg herhaald, zij het op kleinere schaal.© Foto Mediahuis

De hooftransportwaterleiding ligt inmiddels klaar. Aan deze klus is tijdens de bouwvak gewoon doorgewerkt.© Foto Mediahuis

1 / 3
Coen van de Luytgaarden
Opmeer

Het kruispunt Middelweg en A.C. de Graafweg in Opmeer gaat vanaf maandag 15 augustus twee weken dicht in verband met de aanleg van kabels en leidingen onder het wegdek. Hierdoor is de ’slagader’ tussen Opmeer en Hoogwoud volledig geblokkeerd.

Doorgaand verkeer op de ’AC’ ondervindt hiervan geen last.

Belangrijkste klus die op stapel staat, is het ondergronds doortrekken van de drinkwatertransportleiding door middel van een zogeheten gestuurde boring. Hiervoor moet het kruispunt aan beide kanten volledig worden opengebroken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Voor de vele fietsers die dagelijks de A.C. de Graafweg oversteken, betekent het straks stevig omrijden.© Foto Mediahuis

Gestuurde boring is een technisch hoogstandje waarbij een leiding met grote precisie via een ondergrondse koker van a naar b wordt geduwd en getrokken.

Lees ook: Reusachtige ’paling’ duikt kilometer lang de bodem in. Gestuurde boring watertransportleiding A.C. de Graafweg nachtelijke precisieklus met zware machines

Enkele maanden geleden werd een soortgelijke operatie uitgevoerd ter hoogte van de Skarpetbrug tussen Het Verlaat en de ovonde. Datzelfde huzarenstukje heeft nu op veel kleinere schaal plaats ter hoogte van de Middelweg.

(Tekst gaat door onder de foto)

Fietsers maken veelvuldig gebruik van de oversteek ter hoogte van de Breestraat. Straks gaat deze route er twee weken uit.© Foto Mediahuis

De provincie Noord-Holland licht de op handen zijnde operatie nader toe in de speciale app over de herinrichting van de A.C. de Graafweg. De provinciale weg N241 zelf blijft tijdens deze klus volledig geopend voor doorgaand verkeer van en naar de snelweg A7.

Fietsverkeer

Voor het vele fietsverkeer en autoverkeer tussen de woonkernen van Hoogwoud en Spanbroek/Opmeer betekent de twee weken durende afsluiting een stevige aderlating. Zeker nu in de zomermaanden veel dorpelingen de ’AC’ per fiets oversteken om boodschappen te doen of naar het zwembad fietsen. Enkele minuten observatie op locatie leert dat in kort tijdsbestek vele tientallen fietsers van en naar Hoogwoud gaan. Ook veel autoverkeer maakt de dagelijkse oversteek.

Lees ook: Bijzondere buisconstructie houdt sloten op peil in Opmeer. Verkeer ondervindt hinder van trekker en pomp in de berm

Afgelopen week werden weggebruikers op de Middelweg al stevig op de proef gesteld. Omdat een van de nabijgelegen duikers werd afgesloten, moest het waterpeil van naastgelegen sloten kunstmatig in stand gehouden worden. Dat gebeurde met een pompinstallatie en een buizenconstructie over de Middelweg. Die veroorzaakte het nodige oponthoud.

Gezien de ingrijpende werkzaamheden zit er niets anders op dan het verkeer twee weken lang om te leiden, stelt de provincie. Dat betekent in die periode extra verkeersdruk via de alternatieve route die (via enkele woonwijken) over De Pade leidt.

Ondanks dat het momenteel bouwvakvakantie is werken aannemers hard door om de nieuwe hoofdwatertransportleiding naast het tracé in de juiste positie te krijgen. Naast het fietspad is de reusachtige pijp op ingenieuze wijze aan elkaar gekoppeld, klaar om de grond in te gaan.

Lees ook: De A.C. de Graaf oversteken? Even omrijden!

Afgesloten kruispunten veroorzaken doorgaans veel irritatie en frustratie bij verkeersdeelnemers die hun vaste route plotseling moeten wijzigen. Dat bleek eerder dit jaar bij een noodzakelijke afsluiting van dezelfde kruising. Gedreven door ergernis en wanhoop smeten automobilisten verkeersborden in de sloot, schoven wegafzettingen opzij of negeerden omleidingsborden. Woordvoerders van de provincie toonden hierover tijdens informatieavonden hun afschuw en stelden dat zich hierdoor ’levensgevaarlijke situaties’ voordeden.

Ook elders op de A.C. de Graafweg nemen verkeersdeelnemers het soms niet zo nauw met geboden en verboden. Zo signaleerden camera’s onlangs nog een fietser die een wegafzetting volledig negeerde ter hoogte van de Tramweg, waar de rotonde in gebruik is genomen.

Lees ook: Rotonde A.C. de Graaf in gebruik genomen. Beruchte kronkel in ’dodenweg’ voorgoed verwijderd

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.