Na Den Helder en Texel nu ook weer een rookverbod in bossen en duinen Schagen. Hoogste alarmfase van kracht

© Foto ANP

Schagen

In navolging van de gemeenten Den Helder en Texel geldt per direct ook in Schagen een rookverbod in bossen, duinen en andere natuurgebieden.

„Dat klopt”, zegt gemeentewoordvoerster Natasja Verhoeven. „Volgens mij is dat rookverbod in natuurgebieden nu zelfs al landelijk ingevoerd al weet ik dat niet zeker. Wel gaat de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord hier in deze regio daarover, alleen komt de ene gemeente daar sneller actief mee naar buiten dan de andere. Maar het klopt dat ook bij ons in Schagen er nu een rookverbod van kracht is. Het is ook zo droog overal.”

Net als op Texel en in het duin- en bosgebied in Den Helder wordt toeristen gevraagd niet in hoog gras te parkeren en glas in afvalbakken te gooien. Een kleine vonk, een hete uitlaat of een als vergrootglas werkend stuk glas kan genoeg zijn om een duinbrand te laten ontstaan.

Brandweerkorpsen in het hele land hebben op strategische plekken extra wagens met een watervoorraad geplaatst, omdat de natuur gortdroog is. Daardoor is er direct bluswater voorhanden, als er ergens een natuurbrand uitbreekt. Voor heel Nederland geldt op dit moment de hoogste alarmfase als het gaat om natuurbranden. Het is al weken erg droog en het waait flink.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.