Tim vond geen financier voor zijn droomviool en moet zijn instrument teruggeven: ’Afscheid nemen is heel moeilijk’

Tim de Vries moet afscheid nemen van zijn droomviool.© Foto pr

José Pietens
Zaandam

Getalenteerd violist Tim de Vries (22) kon zijn geluk niet op: hij vond zijn droomviool en kreeg hem in bruikleen. De Zaandammer hoopte een financier voor het peperdure instrument te vinden, maar is daar niet in geslaagd. Deze maand moet hij de viool teruggeven. „Afscheid nemen is heel moeilijk.”

Tims grote liefde is een laat-zeventiende-eeuwse Guarneri. Het instrument is gemaakt door Pietro Giovanni Guarneri (1655-1720) in Mantua. Met de Stradivari-familie zijn de Guarneri’s de meest toonaangevende vioolbouwersfamilie in de geschiedenis.

Tim, die viool studeert in Wenen, zag het instrument in de werkplaats van een Oostenrijkse vioolbouwer. Hij mocht hem uitproberen en had meteen vlinders in de buik. „Het komt zelden voor dat je verliefd wordt op een instrument en dat die helemaal bij jouw manier van spelen past.”

Aan die liefde hangt een fors prijskaartje: de Guarneri kost 900.000 euro. Een bedrag dat Tim niet op de bankrekening heeft.

Afgelopen voorjaar vertelde hij in deze krant op zoek te zijn naar een mecenas, particuliere investeerder of bedrijf dat de viool wilde kopen en aan hem in bruikleen wilde geven. Alleen al het idee hij nooit meer die Guarneri zou bespelen, vond hij ’dramatisch en hartverscheurend’.

’Heel jammer’

„Helaas is het niet gelukt een koper te vinden”, zegt de student. „En deze maand moet ik hem ook weer teruggeven aan de eigenaar. Speciaal voor mij heeft hij de viool de afgelopen maanden niet actief aangeboden, dat gaat hij nu wel doen. Heel jammer, maar ik geloof ook in meant to be. Als de viool voor mij bestemd was, dan had ik hem op de een of andere manier in bruikleen gekregen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tim is ’best verdrietig’ en het afscheid wordt ’heel moeilijk’. Maar hij is niet – zolang het nog kan - elke minuut van de dag op de viool aan het spelen. „Ik wil er niet cold turkey op gaan, dus speel ik ook weer op mijn oude, vertrouwde viool. Die heeft het altijd goed gedaan.”

Uitverkoren

Deze viool – een van een verzamelaar in bruikleen gekregen Storioni uit 1793 – vergezelde hem de afgelopen weken in Salzburg. Hij was er voor de Internationale Zomeracademie van de Mozarteum Universiteit.

„De meest gerenommeerde masterclasses van Oostenrijk, met professoren van het hoogste niveau uit de hele wereld. Een big deal. Slechts een klein aantal leerlingen – 200 - mag meedoen en daarvan werden er slechts twaalf uitgekozen om een concert in Salzburg te geven.”

Tim was een van die twaalf uitverkorenen.

De Zaandammer reisde in 2018 af naar Wenen voor zijn opleiding. Vorig jaar speelde hij in de Bullekerk in Zaandam. In november is hij weer in Nederland (voor een besloten concert in Leeuwarden) en in januari geeft hij een lunchconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. In oktober begint zijn nieuwe studiejaar, geeft hij veel concerten en gaat hij naar het Duitse Artemis Quartet in Berlijn.

„De mecenas die mij de Storioni heeft geleend, bracht mij in contact met het Artemis Quartet. Dit strijkkwartet is één van mijn idolen. Zij hebben mij onder hun vleugels genomen en geven mij gratis les. Een mooie muzikale aanvulling op mijn opleiding. Voor een musicus is het heel belangrijk om niet alleen op de universiteit te spelen, maar om rond te reizen en met anderen te musiceren.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.