Na Texel nu ook een rookverbod in Helderse bossen en duinen

Strandhuisjes langs de kust bij Julianadorp. Het is vanaf vandaag verboden in de duinen en de bossen te roken.© Foto Hans van Weel

Marischka de Jager
Den Helder

In navolging van de gemeente Texel geldt per direct ook in Den Helder een rookverbod in bossen en duinen.

Dat meldt de Stichting Strandexploitatie Noordkop. „In overleg met de ambtelijke top van Den Helder is een rookverbod ingegaan”, zegt voorzitter Jan Roelofsen. „We hebben in onze APV geregeld dat zodra het natuurbrandrisico omhoog gaat naar fase 2, er een rookverbod geldt.” Het verbod geldt ook op heide en veengronden.

Op Texel wordt eilandbewoners en toeristen voorts gevraagd auto’s niet in hoog droog gras te parkeren en glas in afvalbakken te gooien.

Brandweerkorpsen in het hele land hebben op strategische plekken bij bossen, duinen en hei extra wagens met een watervoorraad geplaatst, omdat de natuur gortdroog is. Daardoor is er direct bluswater voorhanden, als er ergens een natuurbrand uitbreekt.

Voor heel Nederland geldt op dit moment de hoogste alarmfase als het gaat om natuurbranden. Het is al weken erg droog en het waait flink. Voor de komende twee weken wordt geen regen van betekenis voorzien. De brandweer roept mensen op om direct alarm te slaan als ze ergens in de natuur rook en/of vuur zien of ruiken. Uit onderzoek is bekend dat veruit de meeste natuurbranden ontstaan door menselijk handelen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.