Films kijken onder de sterren, muziek vanaf een schip, circus of op zoek naar vleermuizen: dit zijn de 10 tips voor activiteiten in de regio Alkmaar

1 / 2
Nina Bakker

Elke week selecteert de redactie tien tips voor activiteiten in Alkmaar en omgeving.

Buiten films kijken

Onder de sterren kijken naar vier zomerse filmklassiekers: dat kan van 18 t/m 21 augustus bij HAL 25. Filmhuis Alkmaar organiseert daar vier avonden achter elkaar openluchtvertoningen van: Little Miss Sunshine (2006), Point Break (1991), Do the Right Thing (1989) en A Bigger Splash (2015). Inloop: 21 uur, Start film: 21.45 uur. Tickets (€ 11,50) en info: filmhuisalkmaar.nl. Voorafgaand en na afloop is drinken verkrijgbaar aan de HAL-bar.

Steven Knieriem

Steven Knieriem geeft 12 augustus om 20 uur een orgelconcert in de Kooger Kerk. Hij is bijna afgestudeerd aan het conservatorium Codarts en won diverse orgelconcoursen. Steven komt uit Goes en op zijn negende studeerde hij orgel aan de Zeeuwse Muziekschool. Hier kreeg hij o.a. les van Jos Vogel. Nu wordt Steven regelmatig gevraagd voor concerten in binnen- en buitenland. Ook schrijft hij als beginnend componist orgelwerk. Zijn repertoire omvat alle stijlperioden. Kerk open: vanaf 19.30 uur. Kaarten (€ 15) via: www.zingenenzo.com (of contant aan de deur).

Songwriting Camp

Jouw songwritingskills naar een hoger niveau lanceren? Doe dan mee aan de Songwriting Summer Camp van de Songwritersschool uit Bergen op 13 augustus van 10 tot 18 uur in Muziekatelier OldSkoel in Burgerbrug. Beginnende en iets meer ervaren liedjesschrijvers schrijven o.l.v. Peter van Vleuten in één dag een nummer. Je krijgt tips, trucs en ’songstarters’. Prijs: € 80 (tot 21 jaar) / € 97 (volwassenen), meer info: songwriterschool.nl.

Superster Miss Riboet

In de korte theatervoorstelling La Lawaai wordt het leven van Miss Riboet gereconstrueerd: ’de vergeten superster uit Nederlands-Indië’. Te zien op 14 augustus om 15 uur in de Witte Kerk Heiloo. Miss Riboet werd in 1900 in een kazerne van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger in Atjeh geboren. Ze was de eerste zangeres in Nederlands-Indië die op grammofoon verscheen en maakte o.a. met ‘Maleis Toneelgezelschap Orion’ (bestaande uit zo’n 60 artiesten) internationaal furore. Na het theaterstuk gaat Robin Raven in gesprek met actrice Elsbeth Vernout. Dit evenement wordt in het kader van de herdenking aan de bezetting van Nederlands-Indië georganiseerd. Prijs: € 15 (incl. drankje). Reserveren: reserveren@wittekerk-heiloo.nl

Woorden & muziek

Op sommige momenten schieten woorden tekort. Gelukkig is er altijd nog muziek en poëzie. ’Als daar muziek voor is’ op 14 augustus om 20 uur in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef, is een avond met poëzie en muziek van ’Achterom’. Jan Tulp, Henk van Meegen, Hans van der Laan en Henk Engel spelen meer dan 40 jaar samen en kwamen met hun muziek en teksten op het idee voor deze avond. Deur open: 19.30 uur. Entree gratis.

Legiana Collective

Ahoy! Zeilschip De Vrijbuiter heeft de band Legiana Collective aan boord en meert 14 augustus aan in Alkmaar, waar zij om 14 uur vanaf het schip bij Stadsstrand de Kade een concert geven. Ze maken ’wereldse folkmuziek met poëtische narratieven en een sterke groove’. Latin, Balkan, ’cowboy songs’ en ’sea shanties’ in verschillende talen: het komt allemaal voorbij. De band ontstond spontaan in de straten van Zwitserland, Frankrijk en Nederland, waar ze hun liefde voor wereldmuziek vonden. Ze spelen op gitaar, viool, contrabas, mandoline, trekzak, bas, ukulele en drums. Gratis toegankelijk.

LOA, 2019. Photos by Gino DePinto.

Metal uit de VS

Twee muzikale grootheden uit de VS spelen 16 augustus in Podium Victorie: alternatieve metalband Life of Agony en hardcorde punkband Dog Eat Dog. Het is de enige Nederlandse clubshow van de bands. Life of Agony begon in de jaren 90 met het album ’River Runs Red’. Ze deelden het podium o.a. met Metallica, RHCP en Black Sabbath. Dog Eat Dog scoorde in de 90’s hits met singles ‘No Fronts’ en ‘Who’s The King’. Info & tickets: podiumvictorie.nl

Tefredo’s Talenten

Hooggeëerd publiek: maak je klaar voor Tefredo’s Talenten Spektakel van 17 t/m 20 augustus op het Strand van Luna. In de circustent word je ontvangen door de ’slechtziende piccolo’. Kinderen laten hun pas geleerde circus-en danskunsten zien en samen met gastartiesten brengt Tefredo de voorstelling ’l’Hôtel du Cirque’, waar het volledig uitloopt op een circusspektakel zodra de hotelgasten arriveren. Er is nog een buitentent en podium, met een voorleesontbijt, verhalen en muziek. In de workshops maken kinderen een eigen act die ze tonen aan het publiek. Meer info: www.tefredo.nl.

Jam bij het kampvuur

Zomerse temperaturen, een knapperend kampvuur en ondertussen wordt er ter plekke geïmproviseerd met muziek tijdens de maandelijks terugkerende Kampvuursessies van Zondeval. Op 18 augustus is van 20 tot 24 uur de eerstvolgende editie. Zondeval biedt een podium aan opkomend, muzikaal talent. Tijdens de jamsessie kan er naar hartelust geëxperimenteerd worden met andere muzikanten.

Zoeken naar de vleermuis

Vleermuizen hebben een verborgen leven in het donker... Waar en hoe leven deze beesten? Met natuurgidsen en vleermuiskenners van IVN Noord-Kennemerland kun je 13 augustus van 21.30 tot 23 uur vleermuizen spotten in park Egmonderhout in Alkmaar (ingang Honkpad). Maximaal 20 deelnemers. Aanmelden: 0645744777 / ivn.egmonderhout@gmail.com. Telefoonnummer achterlaten niet verplicht, wel handig omdat pas op de middag besloten wordt of de excursie doorgaat (afhankelijk van weersomstandigheden die bepalen of de vleermuis gaat vliegen). Prijs: vrijwillige bijdrage.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.