Had de mug je te pakken? Vooral niet krabben!

Sophie van den Berg

Een zoemende mug in je slaapkamer, we hebben er allemaal wel eens een nachtje door wakker gelegen. In deze aflevering van de vakantierubriek geeft Corien Smits, senior instructeur van Het Rode Kruis, een aantal handige tips om muggenbeten te voorkomen, maar ook om ze te verzorgen.

„Een muggenbeet herken je door plotselinge jeuk, roodheid en een zwelling. In sommige landen heb je te maken met wat meer vochtigheid in de lucht en een tropisch klimaat. Hier komt vooral de Aziatische Tijgermug voor. Deze kun je herkennen aan zijn witte strepen. Deze muggen steken voornamelijk overdag, terwijl gewone muggen zoals wij in Nederland gewend zijn vooral ’s avonds steken. De kans bestaat dat je door een Aziatische tijgermug bent gebeten in Nederland. Deze kan hier via het internationale transport terecht zijn gekomen. Wanneer je zo’n mug denkt te hebben gezien, is het belangrijk dat je dit tegen de huisarts vertelt. Uiteraard geldt dit ook als je in het buitenland bent waar de tijgermug voorkomt.”

Maar hoe kun je nou het beste voorkomen dat je gestoken wordt door een mug?

Volgens Smits zijn de meeste tips die je op het internet leest niet erg bruikbaar. Zo is een bekende tip om citronella planten of kaarsen in huis te hebben om de muggen weg te jagen. Maar dit blijkt helemaal niet zo goed te werken. „Een mug vliegt door heel de kamer. Als je een kaars aansteekt, verspreidt de geur zich enkel tot een aantal centimeter en dan kan de mug er dus makkelijk omheen vliegen. Je zou bijvoorbeeld wel onder een klamboe kunnen slapen, horren voor je ramen of deuren plaatsen of kleding met lange mouwen dragen. Zijn de muggen toch binnengekomen, dan zijn ze meestal niet heel moeilijk te vangen. Muggen zijn relatief trage insecten die makkelijk met een vliegenmepper of krant te raken zijn.”

Als je toch bent gestoken door een mug, kun je het volgende doen: „De belangrijkste tip is om niet te gaan krabben. Wanneer je gaat krabben aan je muggenbeet stroomt er meer bloed naartoe, waardoor de jeuk erger gaat worden. Ook al is het ons eerste instinct om te gaan krabben, dit werkt dus eigenlijk averechts. Wat je het allerbeste kunt doen tegen een muggenbeet, is koelen. Door te koelen onderdruk je de jeuk en de zwelling. Dit kun je doen met een koude natte doek, of een doek met ijsklontjes erin. Ook kun je andere verkoelende middelen gebruiken, zoals verkoelende zalf. Een bekende en goede zalf is Azaron. Deze crème bevat bestanddelen die zorgen voor verzachting van de jeuk en de pijn na een insectensteek. De bekende tips om bijvoorbeeld tandpasta, azijn of ammoniak op de muggenbeet te smeren, werken eigenlijk helemaal niet zo goed. Het allerbeste is echt om de beet te koelen. Muggen zijn het meest actief met warm weer, dus gelukkig is een verkoelende doek geen straf. Bij hevigere klachten na een muggenbeet, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.”

Vakantie is een periode om te ontspannen. Maar er kunnen ook dingen misgaan. Je eet iets verkeerds, je ontdekt dat je de pil bent vergeten of vergaat van de oorpijn in het vliegtuig. De komende weken zult u hier allerlei tips vinden die uw vakantie een stuk aangenamer maken.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.