Verwarde verdachte uit Zaandam toch bestraft voor gooien bloempot, hij dacht dat buren hem achtervolgden

Jeannine Verhagen
Zaandam

Een Zaandammer was op 17 april flink in de war toen hij een bloempot gooide naar een moeder en dochter uit de flat waarin hij woont. „Kankernegers, kankerhoer, jullie moeten je kankerbek houden”, schreeuwde de 23-jarige man naar zijn flatgenoten. Daarna konden zij nog net wegspringen toen een bloempot hun kant op werd gegooid. Ze schrokken enorm. De man dacht dat hij werd achtervolgd door de familie.

De officier van justitie eiste woensdag een voorwaardelijke celstraf van twee weken tegen de man, die twee dagen in voorarrest zat na het incident. Ondanks zijn beperkingen en psychische stoornissen vond zij dat het gooien van de bloempot niet onbestraft kon blijven. De politierechter was het daarmee eens, maar besloot een mildere straf op te leggen: de twee dagen die de man al in voorarrest had gezeten en daarnaast nog vijf dagen als waarschuwing.

Maar volgens advocaat Mark Jan Bouwman heeft het niet veel zin om zijn cliënt een stok achter de deur te geven, want door de gedragsstoornis van de man kan hij zijn impulsen niet beheersen. Hij bepleitte een veroordeling zonder straf op te leggen. Dat ging de rechter weer te ver.

Het gezin in de flat van de Zaandammer voelde zich zwaar beledigd door de scheldwoorden die de verdachte had gebruikt. De moeder en de dochter zijn heel bang voor hun flatgenoot. „Nu liep het goed af, omdat we nog weg konden springen. Maar als hij raak had gegooid, dan hadden we zwaar gewond kunnen raken”, zeiden ze tegen de politie.

Smartengeld

Toen de man de bloempot had gegooid, belden de moeder en dochter hun zoon en broer en andere familieleden. De zoon ging de 23-jarige achterna en gaf hem een klap. De Zaandammer deed daarvan aangifte en zijn belager moet later voorkomen.

De rechter vond dat een poging tot zware mishandeling kon worden bewezen. De verdachte moet het slachtoffer 100 euro smartengeld betalen.

De Zaandammer woont nu niet meer in de flat. De reclassering vindt dat de man hulp nodig heeft. Hij zou via een zorgmachtiging verplicht moeten worden opgenomen in een psychiatrische kliniek, zodat hij goede hulp kan krijgen. In het verleden kreeg hij wel hulp, maar dat liep op niets uit, omdat hij zich moeilijk liet begeleiden.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.