Diesel aggregaat in Westzaan íets minder vervuilend voor omwonenden en natuur na plaatsing van accu

De plaatsing van de forse accu, waarmee het aggregaat minder uren hoeft te draaien.© Foto aangeleverd

Daan Keijzer
Westzaan

Netbeheerder Alliander heeft zich aan zijn woord gehouden: woensdagochtend liet het bedrijf een accu installeren ter ondersteuning van het aggregaat, dat de nieuwbouwwijk Molenaer van stroom voorziet. Bijkomstig voordeel is dat de teruggeleverde energie, afkomstig van de zonnepanelen van omwonenden, hergebruikt wordt.

Sinds maart verstookt het aggregaat dagelijks liters diesel om elektriciteit te produceren voor de circa dertig nieuwbouwwoningen. De wijk kan voorlopig niet worden aangesloten op het stroomnet, volgens Alliander ’op z’n vroegst rond oktober’. Omwonenden klaagden al over geluidshinder, dieselwalmen en uitstoot van fijnstof, tot overmaat van ramp staat het vervuilende apparaat enkele honderden meters naast het Natura 2000-gebied Polder Westzaan.

Om buurtbewoners en de natuur tegemoet te komen, beloofde de netbeheerder een accu te plaatsen zodat het aggregaat minder uren hoeft te draaien. De batterij laadt namelijk op via de dieselmotor én de zonnepanelen. „De accu heeft een vermogen van 300 kW/h en zorgt ervoor dat het aggregaat minder draaiuren hoeft te maken en dus ook minder diesel verbruikt”, zei een woordvoerder eerder. „Op sommige momenten kan het aggregaat eventjes uit.”

Vergunning

Toch blijft het de vraag of het aggregaat na afloop van augustus nog steeds op dezelfde plaats mag staan. Vanwege de nabijheid van het kwetsbare natuurgebied dient het apparaat vergund te worden in het kader van de Wet Natuurbescherming. Die is nog niet verleend, maar dat is wel nodig als het aggregaat langer dan zes maanden gebruikt wordt.

Lees ook: Dieselwalmen en stikstofuitstoot op een paar honderd meter van Natura 2000-gebied: nood breekt wet voor nieuwbouw Westzaan

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.