Hoorn heeft ’beste binnenstad’ volgens EW, dankzij rust en ruimte

De Roode Steen. Hoorn scoort hoog op monumentale bebouwing en het aanbod van cafés en restaurants.© Archieffoto

Eric Molenaar
Hoorn

De binnenstad van Hoorn is als hoogste geëindigd bij het jaarlijkse onderzoek naar ’Beste binnenstad’ van opinieblad EW (Elsevier Weekblad).

Het gaat hierbij om de binnensteden die ’het hoogst scoren op woonaantrekkelijkheid, naar de smaak van de gemiddelde Nederlander’. De verkiezing maakt deel uit van het onderzoek naar ’Beste gemeenten’. Bureau Louter, dat het onderzoek sinds 2011 uitvoert, selecteerde en analyseerde voor EW 81 binnensteden.

Hoorn prijkt fier bovenaan: ’Aantrekkelijk is het historische centrum, grotendeels gebouwd voor kooplui in de zestiende en zeventiende eeuw. Niet voor niets scoort het hoog op monumentale bebouwing en het aanbod van cafés en restaurants. In verhouding tot andere binnensteden is er in het centrum van Hoorn veel rust en ruimte’.

Laten rust en ruimte volgens EW nou net datgene zijn waar de gemiddelde Nederlander behoefte aan heeft, naast voorzieningen. Wie vooral reuring zoekt kan volgens het weekblad beter terecht in ’de gezelligheidssteden Amsterdam, Haarlem en Maastricht’. Maar van de kleinere steden met een regiofunctie beschikken de inwoners van de binnenstad van Hoorn over ’optimaal vertier en gemak’. De enige andere Noord-Hollandse steden in de top-10 van Beste Binnenstad zijn Haarlem (3) en Alkmaar (7).

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen