Opgeknapte authentieke Wieringer aak ligt klaar in Edam om een dagje te worden meegenomen

Met de Wieringer aak kan iedereen nu een zeiltocht maken.© Archieffoto Wim Egas

Hans Swierstra
Edam

Het is nu echt mogelijk om een dagje te varen met de authentieke Wieringer aak, die een kleine twee jaar scheepswerf Groot in het centrum van Edam siert. Groepen van maximaal twaalf personen kunnen het varend erfgoed huren, inclusief schipper en maatje.

Edammers zullen de platbodem de afgelopen maand gemist hebben op zijn inmiddels vertrouwde stek. Dat klopt, want eens per jaar mogen de vorige eigenaren er een paar weken mee varen. Dat was de afspraak toen Charlotte Verhaar en Victor Gerdes uit Amsterdamse aak overdeden aan de Stichting Historische Werf Edam. De andere voorwaarde was dat het schip moest worden opgeknapt. Nu is de uit 1911 daterende WR167 teruggekeerd aan de Lingerzijde en ligt-ie klaar om met wie maar wil het Markermeer op te gaan.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Wieringer aak met de wind in de zeilen.© Foto Varend Erfgoed Edam

In het najaar van 2020 kwam de boot te liggen op de oudste nog in gebruik zijnde scheepswerf van Nederland (sinds 1514). Het kostte werfeigenaren Freek Slot en Karin Weel weinig moeite om vrijwilligers te vinden om het vaartuig op te knappen. Op de werf liepen er al een paar rond en via een ’meester-gezeltraject’ van scholengemeenschap De Triade kwamen er jonge timmerlieden. Ook een stagiair van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam meldde zich.

Om het werk te bekostigen werd onder meer een ansichtkaartenactie gestart. Het ging om een foto van scheepswerf Groot, die rond 1960 moet zijn genomen door Frits Rotgans. Ook de rondvaarten moeten nu wat geld in het laatje brengen om de Wieringer aak blijvend te kunnen onderhouden. Het werk aan een schip houdt namelijk nooit op.

(Tekst gaat door onder de foto)

De ansichtkaart van de actie om de platbodem te kunnen opknappen.© Foto Marianne Jonkman

,,Als er iets te vieren is met de familie, het bedrijf of de vereniging, dan is een dagje heerlijk zeilen met de WR167 een goede optie’’, zegt Edith Riemersma die de publiciteit verzorgt. ,,Maar ook als je gewoon zomaar een dag of een halve dag wilt zeilen is dat mogelijk. En dat geldt ook voor individuele opstappers.’’

Heftig

De boot wordt natuurlijk niet zomaar meegegeven. ,,Een schipper en een of twee bemanningsleden gaan mee. Maar als zij dat willen kunnen de opvarenden helpen bij het hijsen van de zeilen en ook even aan het roer staan. Vanaf windkracht 5 varen we niet uit en mocht het weer onderweg te heftig worden, dan beslist de schipper of we terugvaren naar de haven.’’

Lees ook: Wachten op de eerste groepsrondvaart met de Wieringer aak in Edam; er is al proefgedraaid

In principe kan op alle dagen worden gereserveerd, mits er een schipper beschikbaar is. Ook eventuele catering is bespreekbaar. ,,We hebben nu drie schippers, maar kandidaten kunnen zich altijd melden’’, aldus Riemersma, die ook nog druk is met het werven van sponsors voor het schip. Die zouden in ruil daarvoor dan weer met korting met een groep kunnen varen.

Alle informatie is te vinden op de website www.varenderfgoededam.nl. Ook kan gemaild worden naar info@varenderfgoededam.nl.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.