Indië-herdenkingen her en der in Gooi, Vechtstreek en Eemland. Verhalen en gedichten, gebeden, muziek, bloemen en spekkoek

De regionale herdenking in Hilversum, vorig jaar.© archieffoto studio kastermans

Van onze verslaggevers
Hilversum

Op diverse plekken in de regio Gooi, Vechtstreek en Eemland wordt maandag 15 augustus stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden in Azië en voormalig Nederlands-Indië. Ook worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht.

De regionale herdenking vindt weer plaats in Hilversum, bij het Indiëmonument op de Noorderbegraafplaats aan de Laan 1940-1945. Burgemeesters (of hun vertegenwoordigers) uit het Gooi en de Vechtstreek, diverse vertegenwoordigers van leger, politie en brandweer, en een delegatie van de Indonesische Ambassade zijn daarbij aanwezig.

Op het programma staan diverse sprekers, onder wie Hilversumse burgemeester Gerhard van den Top. De herdenking, die om drie uur ’s middag begint, wordt muzikaal omlijst en is voor iedereen toegankelijk. Na afloop is er gelegenheid om bloemen bij het monument te leggen en is er een drankje en (Indisch) hapje ter afsluiting.

Baarn

Het Comité 4 en 5 mei Baarn organiseert maandagavond de openbaar toegankelijke Indië-Herdenking op het Stationsplein, Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.15 uur. De plechtigheid begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 20.30 uur.

Het programma omvat een toespraak van Steven de Vries (tweede locoburgemeester van Baarn), en Glenn Bloemberg vertelt zijn oorlogsverhaal. Désirée de Kosterdraagt een eigen gedicht voor. Het koor van de Maria Koningin Kerk zingt onder andere het Indische Onze Vader en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Eastern Collection Band.

(tekst gaat verder onder de foto)

De Melatikrans.

Aan het einde van de ceremonie is er gelegenheid om bloemen te leggen. Speciale aandacht is er voor het leggen van een vilten Melatikrans, die in de afgelopen weken door een twintigtal inwoners van Baarn is gemaakt. De Melati is de Indische jasmijn, het symbool voor respect, betrokkenheid en medeleven. Na afloop is de mogelijkheid om met elkaar na te praten waarbij koffie/thee en spekkoek wordt aangeboden.

Gooise Meren

Voor Gooise Meren is er vanaf drie uur een herdenking in Nusantara (woonzorgcentrum Patria) aan de Ceintuurbaan in Bussum, waarbij onder anderen wethouder Alexander Luijten (eerste locoburgemeester) aanwezig is. Burgemeester Han ter Heegde gaat naar de regionale herdenking.

Soest

Het Verzetsplein fungeert in Soest al locatie voor de herdenking, die om 12.00 begint (inloop vanaf 11.30 uur) en om ca. 13.30 uur eindigt. Deze dag worden de slachtoffers van het wereldwijde oorlogsgeweld herdacht en wordt stilgestaan bij de betekenis van een vrije samenleving. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest en Soesterberg, in nauwe samenwerking met Vereniging Insulinde.

Bij de herdenking zullen ook de in Soest woonachtige Indië- en Nieuw-Guinea-veteranen aanwezig zijn. Nieuw is dat er na afloop van de plechtigheid ter plaatse van het monument een ’nazit’ zal zijn met een kopje koffie, thee en frisdrank. In verband met het te verwachten warme weer zorgt de organisatie voor parasols zodat vooral de ouderen in de schaduw kunnen zitten. De organisatie adviseert de bezoekers zich te voorzien van voldoende bescherming tegen de zon/hitte. Ter plekke is voldoende water beschikbaar.

(tekst gaat verder onder de foto)

Ede Dommering vertelt tijdens de Indië Herdenking in de Weesper Synagoge over zijn eigen ervaringen in de Jappenkampen.

In de synagoge aan de Nieuwstraat 3-5 in Weesp wordt vanaf acht uur ’s avonds het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië en voormalig Nederlands-Indië herdacht. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis. Ede Dommering vertelt tijdens deze Indië Herdenking over zijn ervaringen tijdens de oorlog, waarin hij in diverse kampen gevangen heeft gezeten. Ede Dommering is geboren in 1935 in Surabaja als zoon van een advocaat. In 1942 kwam hij met zijn moeder en zusje in diverse Jappenkampen terecht, waaronder Tangerang en Adek.

Zijn 13-jarige broer werd vrij snel afgevoerd naar een jongenskamp, zijn vader zat als krijgsgevangene in een mannenkamp. Na de oorlog vonden ze elkaar terug, maar toen brak de zogeheten Bersiap-tijd aan, waarin het leven op een andere manier gevaarlijk was. Na afloop van zijn lezing beantwoordt Dommering vragen. De herdenking wordt afgesloten met een optreden van het Weesper gitaarduo Walter Creutzburg en Wouter Ruijterman, die speciaal voor deze avond Indische muziek spelen.

Breukelen

Ook in de Pauluskerk aan de Straatweg is Breukelen is maandagmiddag, vanaf drie uur, een herdenking

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen