Boetes wegens administratief rommeltje bij wijkverplegers

ANP Producties | Bron: ANP
Almere

De Almeerse organisatie voor thuiszorg en wijkverpleging Zusters aan Huis heeft van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een boete gekregen van 81.000 euro omdat haar administratie niet deugt. De bestuurder van de zorgaanbieder kreeg bovendien een persoonlijke boete van 24.300 euro, omdat deze geen passende maatregelen heeft getroffen om de situatie te verbeteren. Er was al eerder gewaarschuwd dat de administratie te wensen overliet.

Het is de tweede keer dat de NZa behalve een boete voor een zorgorganisatie nog een aparte boete aan de bestuurder in persoon oplegt. "Dit kan wanneer de bestuurder persoonlijk iets te verwijten valt", aldus de NZa, die in 2020 al wees op de administratieve janboel. "De bestuurder heeft sindsdien te weinig stappen ondernomen", stelt de autoriteit.

Volgens de NZa is het van "cruciaal belang" dat zorgaanbieders een volledige en juiste administratie voeren. "Een onvolledige administratie of verkeerde declaraties werkt misbruik van zorggelden in de hand.", waarschuwt de autoriteit. De NZa wil er dan ook bovenop zitten om te "voorkomen dat zorggeld verspild wordt" en ook om het vertrouwen in de zorg te verstevigen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.