Verdachte aangeklaagd na reeks moorden op moslims in VS

ANP Producties | Bron: ANP
Albuquerque

De verdachte die de politie in de Amerikaanse staat New Mexico dinsdag heeft opgepakt in verband met een reeks moorden op moslims, wordt aangeklaagd voor twee van de moorden, meldt de openbaar aanklager van de stad Albuquerque. De politie onderzoekt nog of de 51-jarige Muhammad Syed, een Afghaanse moslimimmigrant, ook kan worden aangeklaagd voor twee andere moorden. Wel is vastgesteld dat de verdachte alle slachtoffers kende. Het vermoeden bestaat dat een "interpersoonlijk conflict" tot de dodelijke schietpartijen leidde.

De politiechef van Albuquerque meldde eerder dinsdag dat de auto van de verdachte was gelokaliseerd en dat daarop de bestuurder werd aangehouden. "Hij is onze hoofdverdachte voor de moorden", stelde Harold Medina toen al.

De eerste in de reeks moorden vond in november plaats. Nog eens drie mannen werden in de afgelopen twee weken gedood. De slachtoffers zijn allemaal min of meer uit het niets doodgeschoten en waren van Pakistaanse of Afghaanse komaf.

Onrust

De laatste moord was vrijdagavond toen de 25-jarige Naeem Hussain werd doodgeschoten. Dat was enkele uren nadat hij op de begrafenis was geweest van twee andere slachtoffers: de 27-jarige Afzaal Hussain en de 41-jarige Aftab Hussein. Zij werden op respectievelijk 1 augustus en 26 juli doodgeschoten. Mohammad Ahmadi werd op 7 november vermoord.

De moorden zorgden voor onrust onder de kleine moslimgemeenschap in Albuquerque, waar zo'n 565.000 mensen wonen, en leidden zowel in binnen- als buitenland tot verontwaardiging. Ook president Joe Biden sprak dit weekend zijn verontwaardiging uit over de moorden. Een broer van een van de slachtoffers liet weten dat de arrestatie voor opluchting zorgt binnen de gemeenschap.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.