Met de scootmobiel naar Lissabon, Kees gaat het doen. In etappes, dat wel. 150 kilometer per dag rijden moet lukken, denkt hij

Kees Trommel heeft zin in zijn nieuwste uitdaging: op de scootmobiel (niet deze) naar Lissabon.© Foto Mediahuis/Marten Visser

Marten Visser
Schagen

Met de scootmobiel naar Lissabon. Je moet er maar zin in hebben.

Dat heeft Kees Trommel uit Schagen. Hij begint van oor tot oor te grijnzen als hij zijn nieuwste woeste plan bespreekt. Hoewel: bespreekt... Da’s eigenlijk niet helemaal de juiste benaming. Spreken is niet de specialiteit van Kees. Hij is in 2010 getroffen door een hersenbloeding en sindsdien loopt hij moeilijk en is zijn vocabulaire zeer beperkt.

’Juist’, ’ja’, ’oké’, ’precies’, dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Het maakt Kees niets uit: hij komt evengoed overal. En redt zich, met handen, voeten en veel humor, prima. In 2016 reist hij al eens naar Santiago de Compostella met een 45-kilometer autootje, in 2019 gaat heel Nederland door op de driewielfiets met ondersteuning. Soms reist hij met vrienden, even makkelijk alleen. Ook al kan hij verbaal nauwelijks uit de voeten, Kees redt zich wel.

Lissabon

Volgende week stapt hij weer op de fiets van wat het begin is van opnieuw een grote reis. Kees wil naar Lissabon, in zijn speciale scootmobiel. Met enige moeite legt hij het plan uit. Het wordt een reis in etappes. Hij begint dit jaar, met een fietstocht door Nederland. Daarna verruilt hij de fiets voor de scootmobiel. En gaat hij elk jaar een stukje verder. Volgend jaar naar België, in 2024 naar Frankrijk, in 2025 richting Spanje en dan in 2026 naar het eindpunt Lissabon.

Lees ook: Meer dan ’juist’ en ’ja’ kan Kees Trommel uit Schagen niet uitbrengen, maar toch staat hij als eerste ’tegen de receptioniste van het hotel aan te lullen’

Ja, dan moet je flinke afstanden afleggen. Maar dat lukt, wan hij kan met die snelle scootmobiel gemakkelijk 150 kilometer per dag doen, maakt Trommel duidelijk. Hij kan alleen nog wel wat hulp van de mensen uit Schagen en omgeving gebruiken, meldt hij.

’Mijn fiets en scootmobiel heb ik zelf aangeschaft, maar voor overnachtingen, eten, drinken etcetera heb ik sponsorgelden nodig’, staat op een informatief briefje dat hij alvast op de computer heeft gemaakt. Mensen die hem willen steunen kunnen een bijdrage overmaken op zijn rekening (NL90 INGB 0753709449).

Wordt dit zijn laatste grote project? Zou zo maar eens kunnen, want hij is inmiddels zeventig jaar. Het begint wat te worden, zeggen we. Komt toch dat vingertje van Kees tevoorschijn. Neenee, gebaart hij. Valt allemaal reuze mee. Leeftijd zegt helemaal niks.

Zeventig jaar, dan heb je nog alle tijd voor een mooie uitdaging, moeten we dus zeggen? Dat levert een duim omhoog op. ’Juist.’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.