Dode en gewonden door explosies op militair vliegveld op de Krim

ANP Producties | Bron: ANP
Novofedorivka

Op een militair vliegveld op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim hebben dinsdag meerdere explosies plaatsgevonden. Er is een dode gevallen en meerdere mensen raakten gewond, melden de lokale Russische autoriteiten. Online zijn er filmpjes geplaatst die grote rookpluimen tonen.

Het militaire vliegveld ligt in Novofedorivka, vlakbij de Zwarte Zee. Een hooggeplaatste functionaris binnen het Oekraïense leger zegt tegen The New York Times dat Oekraïne achter de explosies zit. "Dit was een luchtmachtbasis vanwaar vliegtuigen regelmatig opstegen om aanvallen op onze troepen uit te voeren op het zuidelijke strijdtoneel", meldt hij op basis van anonimiteit. Welk wapen er is gebruikt, wil hij niet zeggen. Wel zou het gaan om een wapen dat "exclusief van Oekraïense makelij was".

Volgens het Russische ministerie van Defensie ging het echter om vliegtuigmunitie die per ongeluk afging. Het departement zegt dat er geen aanval is geweest.

Verklaring

Oekraïne heeft zelf een cryptische verklaring naar buiten gebracht. Kiev zegt onder meer de oorzaak van de brand niet te kunnen vaststellen, maar "herinnert nogmaals aan de brandveiligheidsregels en het rookverbod op onbevoegde plekken". Ook zegt het land dat een brand door "een terroristisch land" gebruikt kan worden "in een informatieoorlog".

Volgens Moskou zou niemand gewond zijn geraakt en is er geen militair materieel beschadigd geraakt. De lokale autoriteiten van de Krim melden echter één dode en spraken eerder al over vijf gewonden, onder wie een kind. The Kyiv Independent heeft het over drie gewonden.

Minstens twaalf explosies

Ooggetuigen vertellen aan persbureau Reuters dat rond 15.30 uur (lokale tijd) minstens twaalf explosies waren te horen. Ongeveer een half uur later was er nog een knal. Die was het luidst en zorgde voor nog twee rookpluimen. In de nabijgelegen stad Saki gingen de sirenes af.

De Russische gouverneur van het Oekraïense schiereiland, dat in 2014 door Rusland is ingelijfd, zei eerder op de dag dat "de omstandigheden worden opgehelderd". Zijn adviseur bevestigde dat er explosies waren geweest, maar weigerde iets over de mogelijke oorzaak te zeggen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.