PEC Zwolle haalt Haris Medunjanin, ex-AZ, op uit Amerikaanse MLS

Haris Medunjanin in actie voor Philadelphia Union.© Archieffoto

Ruud Ramler
Zwolle

Haris Medunjanin keert bij PEC Zwolle terug in het Nederlandse betaalde voetbal. Na zijn tijd bij AZ en Sparta was de creatieve spelmaker vooral over de grens actief geweest. Het laatst in de Amerikaanse Major League Soccer (MLS) waar zijn contract bij FC Cincinnati werd ontbonden.

Medunjanin, 37 inmiddels, belandde in Alkmaar toen hij met zijn familie thuisland Bosnië-Herzegovina moest ontvluchten. Daarna werd hij een soort globetrotter langs de voetbalvelden. Hij speelde voor Real Valladolid in Spanje, het Israelische Maccabi Tel Aviv, deed Turkije aan waar Gaziantepspor hem contracteerde, keerde terug naar Spanje om toen voor Deportivo La Coruna uit te komen en verhuisde nogmaals naar Maccabi Tel Aviv waarna de MLS aan hem trok.

Spanje herinnert hij zich als mooie tijd. ,,Die mensen weten daar echt goed hoe je moet genieten van het leven’’, zei hij eerder in deze krant. Het voornemen om ooit terug te keren naar Tel Aviv, zijn vrouw komt uit Israël ’en het is een fantastisch stad die 24 uur per dag open is’, moet nog even wachten. Vooralsnog is er een tussenstop in Zwolle voor de oud-speler van AZ, die met Oranje onder 21 twee keer Europees kampioen werd.

Hij kent Dick Schreuder nog uit de tijd dat hij voor Philadelphia Union speelde, waar de huidige PEC Zwolle-trainer toen actief was als assistent. Medunjanin, die zestig interlands voor Bosnië speelde en op het WK uitkwam, zegt op de site van de club die naar de eredivisie degradeerde, dat het super goed voelt om terug te keren in Nederland. ,,Daar heb ik mijn eerste stappen als profvoetballer gezet. Ik ken de manier van voetballen hier en dat ik de trainer ook al ken is natuurlijk een extra voordeel. Ik ben op dit moment hartstikke fit, maar zal nog wel wedstrijdritme moeten opdoen. Door keihard te trainen hoop ik spoedig mijn eerste minuten voor PEC Zwolle te maken. Ik wil deze ploeg met mijn ervaring en kwaliteiten maar wat graag verder helpen.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen