Drugswoning in Noordbeemster gesloten, hennepkwekerij en wapens aangetroffen in illegale kelder

De trap naar de illegale kelder.© Foto Gemeente Purmerend

Frederique Teillers
Noordbeemster

Burgemeester Don Bijl heeft dinsdag een woning gesloten aan de Purmerenderweg in Noordbeemster. In de kelder van de woning werd onder andere een hennepkwekerij aangetroffen. Het huis kwam in beeld tijdens een veiligheidscontrole in het buitengebied van Beemster in juni dit jaar.

Tijdens de controle viel het op dat aan de voorkant van het huis troebel water de sloot in liep en dat het niet rook naar grondwater. Dat leidde tot meer onderzoek waarbij in de woning een ondergrondse kelder werd aangetroffen die niet op de bouwtekeningen stond. Ook bleek er aan de elektra te zijn gerommeld om illegaal stroom af te tappen.

In de kelder was duidelijk al eerder hennep geoogst. Er werd zeven kilo henneptakken en -toppen aangetroffen, acht kilo gedroogde henneptoppen van een eerdere oogst en 8,7 kilo hennepgruis, dat gebruikt wordt om cannabisolie te maken. Daarnaast werd een vuurwapen gevonden, meerdere steekwapens en 13.000 euro aan contant geld. De huurders zijn uit de woning gezet en mogen daar niet terugkeren. Vanwege deze omstandigheden wordt het pand voor drie maanden gesloten.

De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat de woning bekendstaat als drugspand en om zo de openbare orde te herstellen. Burgemeester Don Bijl: „Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde. Het leidt tot een onveilige en onprettige leefomgeving en wordt daarom niet getolereerd. Elke inwoner van de gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.