Hop, hop, de veerpont op, in Spijkerboor, waar de veerman van vroeger niet kon zwemmen | luchtfoto

Foto Wim Egas

Van onze verslaggever
Spijkerboor

Op zomerse dagen staan ze met tientallen in de rij voor een overtocht: de toerfietsers, de solowandelaars, racefietsers, e-bikers, de nordic walkers, de groepslopers. Ruim een minuut duurt de vaart met het voetveerpontje Jan Hop van Starnmeerdijk naar Kamerhop/Zuiddijk.

Maximaal twaalf personen met hun stalen ros mogen aan boord, dus de rij groeit op drukke dagen al snel. Het pontje is ooit vernoemd naar de legendarische veerman Jan Hop die vanaf 1911 de overtocht verzorgde. Hij kon, volgens de overlevering, zelf niet zwemmen...

Een tochtje met de heen-en-weer verhoogt de feestelijkheid van zo’n lokale attractie in de Pontjesroute. Gemotoriseerd verkeer moet andere wegen vinden, dus puffen en tuffen de solexjes, de scooters, groepen motoren en auto’s via enkele bruggen naar Alkmaar, Beemster of Wormer. En wie dat wil kan natuurlijk naar het nabijgelegen Fort Spijkerboor.

(Tekst leest door onder de video)

’Permanent gesloten’ meldt een krijtbord op de deur van polderhuis/restaurant ’t Heerenhuis. Helaas, want het is het ideale uitkijkpunt om uren naar alle mensen en voertuigen te kijken. Ernaast staat de brandweerkazerne.

Lees ook: In ’t Heerenhuis komt voorlopig nog geen nieuwe uitbater

Een kruising van de waterwegen Knollendammervaart, de Beemsterringvaart en het Noordhollandsch Kanaal leidt sloepvaarders naar de mooiste plekjes in Nationaal Landschap Laag Holland. Het haventje van ’t Verloren Eind, op de voorgrond, ligt nagenoeg vol met grotere maten boten.

De Knollendammervaart, linksboven, wordt rechts omgeven door de hoger gelegen Starnmeerdijk, links door de lager gelegen Oudelandsdijk waar passanten nauwelijks iets zien van de vaart maar des te meer van het veenweidegebied, waar ze bij nummer 11, Noord-Hollands Hof, een automatiek hebben met verse rauwe tapmelk, boerenijs, biologische producten en zelfs natuurvlees verkopen.

Lees ook: Volle schappen en vers van het erf: Vijf tips voor eerlijke boerenproducten van Zaanse en Waterlandse bodem

Bestellen

Een afdruk van deze luchtfoto is hier na te bestellen.Voor eventuele vragen: Fotostudio Beemster 06-55704030

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.