Duik je met de hitte lekker in natuurwater of ben je bang voor de blauwalg? Veel zwemplekken worden afgeraden

Half juni 2022: veel drukte aan de Zuiderlaaik in Het Twiske.© Archieffoto Pascal Fielmich

Van onze verslaggever
Het Twiske

Lekker hoor, afkoelen en zwemmen in open water als de temperaturen tropisch te noemen zijn. Maar is het wel verstandig om een duik in lokale meren en plassen te maken?

Met waardes van 30 tot 34 graden op de buitenthermometer komende dagen is elke verkoeling van het warme lijf welkom. Een extra glas water drinken, een natte washand op je voorhoofd, de schaduw opzoeken of een frisse duik in het zwembad. Of zwemmen in de natuur, zoals veel liefhebbers willen. Of zouden willen, want op veel plekken in het open water wordt zwemmen afgeraden.

De website zwemwater.nl is een eenvoudige graadmeter om te zien waar zwemmen in meer of plas mogelijk is. Helaas: in de regio Zaanstreek-Waterland kleurt de kaart rond het belangrijkste openwaterzwemgebied, Het Twiske, zwaar rood. Blauwalg regeert hier en is de voornaamste boosdoener: daarom wordt zwemmen afgeraden in de Speelsloot en Kure-Jan Strand (Den Ilp), Doesstrand , De Leers en (Oostzaan) en het nudistenstrand Baaiegat. Waarschuwingen zijn er voor de gebieden Vennegatstrand en Schoorlstrand. Het Twiske verwijst overigens vanaf de eigen website naar zwemwater.nl voor de actuele waterkwaliteit. U bent dus gewaarschuwd. Voor wie niet het water in gaat, blijven er in Het Twiske natuurlijk volop recreatiemogelijkheden, zoals wandelen, het klimpark en de avonturenspeelplaats.

(Tekst leest door onder de foto)

De kwaliteit van het zwemwater in Het Twiske op zwemwater.nl© Illustratie Zwemwater.nl

Jagersplas

In Zaandam voelt zwemmen in de gehele Jagersplas ook niet zuiver. Daar geldt een negatief zwemadvies voor alle locaties: Kuifeend, Fuut-Watersnip, Fuut en Smient. Volgens zwemwater.nl geldt hier een permanent negatief zwemadvies vanwege onvoldoende waterkwaliteit. Het negatief zwemadvies is overigens gebaseerd op basis van bacteriologisch onderzoek over een periode van vier jaar in de indeling en ’uitstekend’, ’goed’, ’aanvaardbaar’ of ’slecht’. Bovendien blijkt in de Jagersplas een van de twee poepbacteriën waarop het hoogheemraadschap regelmatig controleert op dit moment toch flink aanwezig te zijn. Niet lekker voor maag en darmen.

Lees ook: Poepbacterie in water Jagersplas neemt toe en ging al een keer over de grens

Zwaansmeer

In het noorden van de Zaanstreek, tussen Krommenie en Uitgeest, krijgt ook het favoriete zwemplekje Zwaansmeer een onvoldoende van zwemwater.nl. Al wordt er rond het kleine meertje, dat aan de andere kant van de haven ligt en met een smalle strook land gescheiden wordt van het Uitgeestermeer, op gewezen dat er blauwalg in het water is en dat er kans is op huidirritatie.

Lees ook: Jeroen en Esther zoeken suppend verkoeling en ook fietsers Cella en Henri laten de kust links liggen

Maar ondanks deze gezondheidswaarschuwingen zullen veel vakantievierders en waterfanaten deze week niet afgeschrikt worden en toch de afgeraden zwemplekken bezoeken om daar even vrolijk het water in te duiken. En andere enthousiastelingen kiezen gewoon de veilige weg door de lokale zwembaden en zonneweiden te bezoeken.

Douchen

Wie toch in water met blauwalg heeft gezwommen krijgt van de veel geraadpleegde website thuisdokter.nl het advies goed te douchen met kraanwater. De kans op ernstige ziekte door blauwalg is heel klein, aldus thuisdokter.nl, maar sommigen worden toch behoorlijk ziek. ,,Klachten van uw huid, ogen en darmen zijn meestal na twee tot drie dagen over.” De kans op blauwalg wordt door de aangekondigde warmte, de geringe wind, het uitblijven van regenval en geringe stroming van het water wel groter. Vaak wordt blauwalg dan ook zichtbaar als laagje op het water.

Kaart

De actuele kwaliteit van zwemwater en de kwalificatie op basis van langjarige onderzoeken is in kaart gebracht op zwemwater.nl.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.