’Weggedrukt’ door Iron Man maar alsnog in de startblokken: Kippebillenstrandparty Wijdenes verplaatst naar september

In de startblokken voor weer een versie van de Kippebillenstrandparty: (vlnr) Eline Doodeman, Esther Vreeker en Simone de Groot.© Foto Jan Mulder

Martin Menger
Wijdenes

De Kippebillenstrandparty in Wijdenes maakt een doorstart. Eerst gooide het virus roet in het eten, daarna blokkeerde sportevenement Iron Man de eigen plannen. Vandaar dat het feest nu pas op zaterdag 17 september kan losbarsten.

Deze doorstart heeft niet alleen te maken met de andere datum. Het is ook de vuurdoop voor een verjongd bestuur van het jongerenfeest. Eline Doodeman, Simone de Groot en Esther Vreeker hebben nu de touwtjes – en de draaiboeken – in handen. Voor het eerst is de ’Kippebillen’ in vrouwenhanden terecht gekomen.

Niet dat er veel gaat veranderen aan het concept, vertelt Esther. „Het blijft onder de streep een feest, waarbij je lekker van de muziek kan genieten. We hebben wel wat accenten verschoven als het gaat om de hapjes, maar voor het grootste deel willen wij niet iets veranderen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Beeld van één van de eerdere edities van de Kippebillen strandparty.© Archiefoto Mediahuis/Theo Annes

De ’verplaatsing’ op de kalender was dit jaar noodzaak, omdat het grootschalige evenement de triatlon Iron Man de regio in z’n greep hield. Dat gold dus ook voor de openbare orde, reden waarom de Kippebillenstrandparty voor wat betreft de vergunningen voor de veiligheidseisen op het tweede plan kwam.

’Geen keus’

Een bittere pil, erkent Simone. „Het is niet anders. We hadden ook geen keus.” Dat hield het nieuwe bestuur niet tegen om dan maar plankgas richting de alternatieve datum in september te gaan werken. „We vonden dat we wel door moesten zetten. Natuurlijk hebben we volgens traditie liever de laatste zaterdag voor de zomervakantie, maar dat zat er nu niet in. Aan de andere kant: jongeren waren echt weer toe aan een feest zoals dit. Gewoon het gevoel van een grote beachparty.”

Daarnaast leefde ook de overtuiging dat de roep van de ’Kippebillen’ wel eens na twee verplichte jaren van afwezigheid voorgoed verloren zou gaan als het feest nog langer zou worden uitgesteld. „Het zou echt doodzonde zijn als dit zou verdwijnen.”

Avontuur

Vandaar dat toen eerder dit jaar de oude garde van het feest een stap opzij deed, de drie jonge liefhebbers in het bestuurlijk avontuur zijn gestapt. Gelukkig zijn de solide draaiboeken van de voorgaande jaren moeiteloos doorgeschoven naar de jonge vrouwen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het nieuwe bestuur: (vlnr) Eline Doodeman, Esther Vreeker en Simone de Groot.© foto Jan Mulder

Inclusief de aanpak om het de bezoekers van verder weg makkelijk te maken, in de vorm van pendelbussen die vanuit onder meer via Andijk, Zwaag en Wervershoof richting de recreatiehaven aan de Zuiderdijk bij Wijdenes voeren. Dat is de plek waar na wat omzwervingen een goed ontsloten terrein buitendijks beschikbaar bleek. „De andere bezoekers komen wel op de fiets.”

Lees ook: Lekker borrelen op Kippebillenparty

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen