’Witgloeiende strepen aan de hemel seconden lang zichtbaar’. Volkssterrenwacht Orion voorbereid op meteorenregen

Volkssterrenwacht Orion kondigt de kijkavond aan die op stapel staat.© Foto aangeleverd

Coen van de Luytgaarden
Bovenkarspel

„Let op de witgloeiende strepen. Die kunnen wel enkele seconden aanhouden”, zegt Ineke Mulder van Volkssterrenwacht Orion. Deze week zijn er opvallend veel vallende sterren te bewonderen.

Reden voor de Volkssterrenwacht in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel om een speciale kijkavond te organiseren. Die is op vrijdagavond 12 augustus. Van 20 tot 23 uur kunnen bezoekers (gratis) gebruik maken van de telescopen die Orion beschikbaar stelt om het fenomeen te bekijken.

Duisternis

In aanloop naar deze manifestatie, aldus Ineke Mulder, doen West-Friezen er verstandig aan bij duisternis extra scherp te blijven en de verrekijker onder handbereik te houden.

Lees ook: ’Vijftig vallende sterren per uur met blote oog te zien’. Volkssterrenwacht op scherp bij eerste meteorenregen van het nieuwe jaar

De omstandigheden en daarmee ook de kansen om vallende sterren te zien, zijn volgens de sterrenwacht ideaal. Dankzij het ontbreken van bewolking, de lage luchtvochtigheid en de aangename nachttemperaturen zijn de voorwaarden optimaal.

(Tekst gaat door onder de foto)

Volkssterrenwacht Orion in het Streekbos treft voorbereidingen voor de kijkavond.© Foto aangeleverd

Volgens Ineke Mulder spreken vallende sterren tot de verbeelding vanwege hun bijzondere verschijning. „Elke zomer halverwege augustus trekt de aarde in haar baan om de zon door het gruis die de komeet Swift-Tuttle lang geleden heeft achtergelaten. Dat zijn restanten van rotsachtige brokstukken en variëren in diameter. De kleinste deeltjes zijn zo groot als een zandkorrel, de grootste hebben de omvang van een doperwt. Als deze meteoren de dampkring raken, ontstaat er een witgloeiende streep van superhete lucht. Die is in het gunstigste geval enkele seconden lang zichtbaar.”

Volgens vrijwilligers van Orion zijn er op het hoogtepunt ’enkele tientallen vallende sterren per uur’ waar te nemen. Het fenomeen begint eind juli en bereikt een maximum aan het eind van deze week.

Lees ook: Zonsverduistering komt als een geschenk uit de hemel. Geslaagd? ’Die zonsverduistering is pas geslaagd.’ Sterrenwacht trakteert campinggasten op éclipsbrilletjes

„Daarna zwakt de activiteit van de zwerm weer af om aan het eind van augustus geheel te stoppen”, aldus Ineke Mulder. „Deze meteorenregen is een mooi spektakel voor jong en oud. Ik zeg; kijken dus! En geniet er vooral van.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Een schematische voorstelling van de kosmos die het toneel vormt van de spectaculaire sterrenregen deze week.© Foto aangeleverd

Voorbereiding

Orion treft momenteel voorbereidingen voor het collectieve sterren kijken. Dus zijn alle vakantieverloven van vrijwilligers ingetrokken en alle beschikbare kijkers afgestoft. Orion beschikt over geavanceerde telescopen die opgesteld staan in een speciaal hiervoor ontworpen koepelruimte. Verder is een dakterras volledig ingericht op de sterrenregen.

Lees ook: Spectaculaire meteorietenregen valt in het water door bewolking. Sterrenwacht gaat voor herkansing op 22 april

Geïnteresseerden krijgen in het planetarium onder meer een presentatie voorgeschoteld van ruimtevaartexpedities in de afgelopen decennia. Voorts staan vrijwilligers paraat om tekst en uitleg te geven over allerhande kosmische verschijnselen.

Meer info: www.volkssterrenwachtorion.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen