’Noordzee’ en stoomsloepen varen bezoekers rond

Stoomsleepboot ss Noordzee voor de steiger van het museum in Medemblik.© Aangeleverde foto

Martin Menger
Medemblik

Het havenwater voor het Stoommachinemuseum en de steiger aan het binnenwater is komende zaterdag en zondag van een stoomsleper en enkele stoomsloepen.

Het Stoomsloepenfestijn is komend weekeinde de plek waar liefhebbers de vaartuigen en de bijbehorende stoommachines in actie kunnen zien. Vanaf de steiger achter het museum is er meteen aansluiting op het water van de Kleine Vliet en het polderpeil richting Medemblik. Alle sloepen die het Nederlands Stoommachinemuseum heeft weten te strikken, varen op stoomkracht. Als het een beetje meezit, dan kunnen bezoekers ook mee voor een kort vaartochtje.

Buitendijks voor het stoomgemaal van de Vier Noorder Koggen ligt aan de steiger een voor veel Medemblikkers oude bekende: de stoomsleepboot ss Noordzee. Het schip, gebouwd in 1922 en behorend tot het Varend Erfgoed, heeft dienstgedaan als havensleepboot en stoomsleper voor duik- en bergingswerk. In 1976 werd de sleper gekocht door Kees Jongert.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een stoomsloep (met rookpluim), zaterdag en zondag bij het Stoommachinemuseum.© Aangeleverde foto

Twaalf jaar geleden ging het eigendom over naar de Stichting Stoomsleepboot Noordzee. De thuishaven werd Den Helder. Sinds drie jaar is de kolengestookte sleper grondig gerestaureerd. Liefhebbers kunnen dit weekeinde ook meevaren voor een tochtje met de Noordzee.

Tickets (10 euro) kunnen worden gereserveerd aan de kassa of telefonisch via (0227) 544732. De afvaarten van de Noordzee zijn zaterdag en zondag tussen 11 en 16 uur op het hele uur. Het museum is onder stoom en de machines draaien zowel binnen als buiten in de machinetuin, evenals de kolengestookte emmerbaggermolen in de museumhaven.

Martin Menger

Lees ook: Stoommachinemuseum zweert bij Colombiaanse vlamkool - als die is te krijgen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen