Pas na de horror-reis zie ik wat het instorten van het AZ-dak heeft losgemaakt | Column Brian Wijker

Augustus 2019: een deel van het dak boven de Molenaartribune is ingestort.© Foto ANP/Vincent Jannink

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast kijkt Brian Wijker dit keer terug op een gebeurtenis van drie jaar geleden: het instorten van een deel van het dak van het AZ-stadion.

10 augustus 2019, precies drie jaar geleden. Ik heb mijn koffer ingepakt en vertrek vanuit Den Helder naar IJmuiden. Daar pak ik de boot voor een weekendje Newcastle. Ik heb met veel moeite nog net een kaartje voor de thuiswedstrijd van Newcastle United tegen Arsenal kunnen scoren.

Onderweg naar IJmuiden rijd ik nog langs het AZ-stadion en uiteraard kijk ik dan altijd even hoe het erbij ligt. Maar ook nu zie ik niets opvallends. Ja, zo’n doek zit los. Kleinigheid, is wel vaker het geval.

Telefoon

Het waait hard, maar desondanks gaat de bootreis door. Ik heb mijn koffer nog maar net in m’n hut gezet, als de telefoon gaat. We zijn nog niet onderweg, dus ik heb nog bereik. Het is een bron bij AZ, die normaal gesproken alleen contact zoekt als het om spelerstransfers gaat. ’Je raadt nooit wat er zojuist is gebeurd’, zegt hij met geschrokken stem. ’Het dak van het stadion is ingestort. Ik heb je foto’s gestuurd, gooi ze maar op je Twitter.’

In eerste instantie denk ik dat hij in de maling is genomen. Ik ben er immers zojuist langsgereden en toen was er niets te zien. Maar als ik m’n WhatsApp open, begrijp ik dat het echt menens is.

Primeur

Het zal waarschijnlijk de grootste primeur zijn die ik ooit zal krijgen in mijn loopbaan als journalist, besef ik me direct. De uitzending van de Eretribune op FOX Sports wordt onderbroken met mijn tweet en binnen no-time heb ik zo’n beetje alle binnenlandse kranten en nieuwszenders aan de telefoon. En ook Sky Sports en BBC hebben gemaild. Bizar.

Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en mag ik daarom stiekem ook nog een beetje trots zijn op mijn scoop. Tegelijkertijd ben ik als supporter boos om het feit dat dit heeft kunnen gebeuren. Ik had wel dood kunnen zijn, heb jarenlang onder dat dak gezeten.

Horror-reis

De NOS is de laatste die ik die woensdag spreek, want als de boot begint te varen, valt het bereik weg. De zomerstorm die het AZ-dak het laatste zetje heeft gegeven, valt ondertussen een hoop mensen op de boot zwaar op de maag. Het is een heuse horror-reis.

(Tekst gaat verder na de foto)

© Foto Theo Brinkman

De ochtend erna is de verbinding terug, als het cruiseschip de Engelse haven in zicht heeft. Ik zie dan pas wat de instorting van het AZ-dak heeft losgemaakt. In de hele voetbalwereld. En tijdens Newcastle - Arsenal kijk ik heel kort gespannen omhoog naar de enorme dakconstructie van het St. James’ Park. Het zal maar naar beneden komen, dan ben je er geweest.

10 augustus 2019, zo’n dag waarop - met mij - veel supporters zich exact zullen herinneren waar ze waren en wat ze deden. En daarmee hebben we allemaal geluk gehad.

De volledige uitzending van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen