Over ongebaande paden door de natuur of in stilte lopen door de duinen. Liefhebber kan zijn hart ophalen tijdens excursies

Kemphaantjes en grutto’s op ondergelopen akkers.© Foto Otto de Vries

Stiltewandeling tijdens zonsondergang.© Foto Dutchphoto/Hans van Weel

1 / 2
Lydia Jasper
Callantsoog

De natuur in? Maar dan onder begeleiding van een deskundige? Het kan deze maand op verschillende plekken in de Noordkop. Een greep uit het aanbod.

Wierhaven

Natuurvereniging Wierhaven verzorgt dinsdag 9 augustus tussen zeven en negen uur ’s avonds voor de liefhebbers een vogelexcursie langs de onder water gezette akkers in de Wieringermeer. Met name komen er grote aantallen kemphaantjes, tureluurs en grutto’s op af. Daarnaast zijn er verschillende soorten plevieren en eenden, de watersnip, bosruiter, zwarte-, en groenpootruiter en witgatje te zien. Met af en toe een zeldzaamheid zoals de grauwe franjepoot. Aanmelden via educatie@wierhaven.nl met vermelding van naam, telefoonnummer en aantal personen.

Mariëndal

In recreatiegebied Mariëndal bij De Helderse Vallei leven allerlei insecten, hangen vleermuiskasten en zijn veel vogels te zien. Op dinsdag 16 augustus kunnen bezoekers van twee tot drie uur ’s middags met een educatief medewerker mee op een familievriendelijke excursie. Vooraf aanmelden kan via deheldersevallei.nl en 0223-612555.

Zwanenwater

Een vrijwillige boswachter leidt bezoekers zaterdag 20 augustus van half tien tot half één rond op plaatsen waar je als wandelaar gebruikelijk niet kan komen. Drie uur struinen door het waterrijke duingebied van het Zwanenwater in Callantsoog, ver van de paden. Camera mee voor de vlinders, libellen, vogels, heide en bloeiende planten. En misschien wel de zandhagedis. Een dag later (van tien tot half één) staat een heidewandeling gepland. Dat is een klein beetje buiten de gebaande paden naar plekken waar de heide in bloei staat, waardoor de duinen op sommige plekken helemaal roze kleuren. Voor beide wandelingen is aanmelden mogelijk via natuurmonumenten.nl.

Grafelijkheidsduinen

Gidsen van Landschap Noord-Holland lopen zaterdagmiddag 20 augustus van half twee tot vier uur door de Grafelijkheidsduinen en vertellen dan over de bijzondere relaties tussen de planten en dieren en het landschap. De tapuit kan bijvoorbeeld niet zonder het duinkonijn en het icarusblauwtje niet zonder de gele rolklaver. Op sommige plekken in de duinen kan het wel meer dan zestig graden worden, hoe wapenen planten zoals buntgras en zomersneeuw zich hiertegen? Ook apart: libellen en juffers profiteren nu nog van bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog. Deelnemers gaan buiten de gebaande paden. Aanmelden via gaatumee.nl.

Noordduinen

Even geen mobiele telefoon of pratende gids. Dat is wat de deelnemers aan de stiltewandeling door de Noordduinen bij Den Helder zaterdag 20 augustus voorgeschoteld krijgen. Alleen de geluiden van de natuur van half negen tot tien uur. Als de avond valt, zoeken de vogels hun slaapplaats op, maar voor andere dieren is dit juist het moment van ontwaken. Aanmelden via gaatumee.nl.

Balgzand

Gidsen van Landschap Noord-Holland vertellen zondag 21 augustus tussen twee en half vijf van alles over het Balgzand. Het vogelparadijs is gelegen naast de marinebasis bij Den Helder en is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Doorgaans is het Balgzand niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie gaan deelnemers daar toch met een gids heen. Heen en terug vijf kilometer naar de schor waar de meeste vogels zitten. Aanmelden via gaatumee.nl.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.