Dierenopvang in West-Friesland in de knel. ’Gemeente Hoorn is verantwoordelijk voor opvang honden en katten’

De gedumpte konijnenfamilie.© Foto Dierenambulance Hoorn

Ronneke van der Genugten
Hoorn

Naar aanleiding van een publicatie in deze krant over de opvang van konijnen, cavia’s en andere diersoorten, of beter: het gebrek aan deze opvang, stelt de fractie Tonnaer aan het college van burgemeester en wethouders vragen.

In de krant van 5 augustus deed deze krant verslag van het vangen- en opvangen van een gedumpte konijnenfamilie op het industriegebied van Hoorn. De konijnen werden opgevangen door vrijwilligers van Dierenambulance Hoorn.

Lees ook: Konijnenfamilie gedumpt op bedrijventerrein Hoorn 80

Sinds medio februari 2022 is er in deze regio geen opvang meer voor konijnen, cavia’s, post- en sierduiven, volièrevogels. Dierenopvang Schagen/Hollands Kroon te Tuitjenhorn verzorgde de opvang van alle overige gehouden dieren (behalve honden en katten) voor de zeven Westfriese gemeenten, maar is sinds 1 januari 2022 gesloten. Wildopvang de Bonte Piet in Midwoud vangt sinds 15 februari j.l. geen huisdieren meer op wegens capaciteitsgebrek.

(Tekst gaat door onder de foto)

Gedumpte konijntjes maken het goed.© Foto Dierenambulance Hoorn

’Gevonden dieren uit bovengenoemde categorieën worden nu thuis door vrijwilligers van Dierenambulance Hoorn en omgeving opgevangen. Dit is een onwenselijke situatie’, schrijven Ellen van der Knaap en Renzo van Houten van de fractie Tonnaer.

Volgens de beide raadsleden is gemeente Hoorn volgens artikel 8, lid 3, boek 5 van het Burgerlijk Wetboek verantwoordelijk voor de opvang en verzorging van gezelschapsdieren die niet direct kunnen worden herleid naar een in de buurt aanwezige eigenaar.

Burgerlijk Wetboek

Verder schrijven zij: ’De gemeente Hoorn heeft een wethouder dierenwelzijn en sinds 2017 is er ook een nota dierenwelzijn waarin onder andere bovengenoemd artikel uit het Burgerlijk Wetboek wordt genoemd. In hoofdstuk 7 Dieren in nood, staat dat de gemeente een faciliterende rol in neemt bij het afstemmen van afspraken over de samenwerking tussen hulpdiensten en opvangcentra over de (tijdelijke) opvang van huisdieren.’

Fractie Tonnaer meldt ook dat zij van mening is dat van opvang van dieren in nood weinig werk is gemaakt en vragen of de opvang van gevonden (zwerf)dieren anders dan honden of katten een onderkent probleem is door de gemeente. Tevens wordt de vraag gesteld waarom de nota Dierenwelzijn Hoorn (2017-2021) op dit onderdeel niet is uitgevoerd.

Van der Knaap en Van houten dringen aan op een snelle oplossing voor de noodopvang van zwerfdieren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen