Mijnenjager Vlaardingen vanuit Den Helder op weg richting Zwarte Zee. Marineschip sluit aan bij NAVO-vlootverband

© Foto Defensie

Van onze verslaggever
Den Helder

Met veertig opvarenden aan boord is zondagavond de mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen vanuit Den Helder vertrokken naar de Middellandse Zee. De afvaart is weken eerder dan gepland, vanwege de beladen ’graandeal’ tussen Rusland en Oekraïne.

Als er rond de graantransporten door de Zwarte Zee langs Istanbul en Middellandse Zee iets misgaat, kan de NAVO ingrijpen met een snelle interventiemacht op zee. Het Nederlandse schip maakt daar deel van uit.

Rusland en Oekraïne hebben na veel diplomatiek getouwtrek een verdrag getekend dat moet garanderen dat de miljoenen tonnen Oekraïens graan kunnen worden uitgevoerd. Rusland hield die export tegen met het argument dat mijnen de zeevaart onmogelijk maakten.

Ook zouden Europese sancties het handelsverkeer met afnemers belemmeren. Direct nadat het verdrag was gesloten, volgde een bombardement op Odessa.

De afgelopen week zijn er vrachtschepen vanuit Oekraïense havensteden vertrokken met de eerste transporten. De schepen worden gecontroleerd op de aanwezigheid van wapens. Alles is tot nu toe goed verlopen, wat de kans verlaagt dat de NAVO de Nederlandse marine zal vragen om in actie te komen. De wereldwijde voedselprijs is weer gezakt in de hoop dat een graancrisis voorlopig is afgewend.

Geheim

De interventiemacht van de NAVO op de Middellandse Zee, die bestaat uit acht mijnenjachtschepen en een ondersteuningsschip, is opgericht tijdens operatie Allied Force in 1999. Toen greep de verdragsorganisatie militair in tijdens het conflict tussen Servië en Kosovo.

Wat de Vlaardingen precies gaat doen tijdens de vijftien weken die de missie duurt, blijft geheim. Nederland heeft jarenlang niet meegedaan aan het vlootverband met de naam ’Standing NATO Mine Countermeasures Group’. De Vlaardingen vaart samen met de Belgische mijnenjager BNS Narcis naar de bestemming. De bedoeling is dat de Nederlandse militairen over vijftien weken terugkeren.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.