AZ grijpt Go Ahead na rust bij de keel en begint het seizoen nu wél met een overwinning

Myron van Brederode juicht na zijn doelpunt. Rechts invaller Yusuf Barasi.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ heeft de slechte herinneringen aan de competitie-openingen van de afgelopen twee jaar zondag weggespoeld. Het wist dit keer wél de eerste wedstrijd van het seizoen te winnen. Go Ahead Eagles werd in Alkmaar met 2-0 verslagen.

Heel gemakkelijk ging het niet, want AZ moest tot de zeventigste minuut wachten tot het op voorsprong kwam. Vangelis Pavlidis schoot toen na een assist van invaller Aslak Witry de 1-0 in. Vijf minuten voor tijd stelde Myron van Brederode de zege veilig. Hij schoot van dichtbij hard raak na een voorzet van Mayckel Lahdo en terugleggen van Yusuf Barasi - die allebei kort daarvoor waren ingevallen.

Debuut

Voor Van Brederode was het doelpunt een prachtige bekroning van zijn debuut in de basis. De 19-jarige vleugelaanvaller viel eerder wel een paar keer in, maar stond nog niet eerder in de basis.

De basisplaats van Van Brederode ging ten koste van Mayckel Lahdo, die afgelopen donderdag in de Conference Leaguewedstrijd tegen Dundee United speelde. De rest van de opstelling van AZ was ongewijzigd ten opzichte van dat Europese duel.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een actie van Myron van Brederode strandt.© Foto ANP/Ed van de Pol

AZ-trainer Pascal Jansen is aan het puzzelen in de aanval omdat linksbuiten Jesper Karlsson al de hele voorbereiding geblesseerd is en ook aankoop Jens Odgaard vorige week geblesseerd afhaakte. Omdat Zakaria Aboukhlal in de zomer werd verkocht aan Toulouse, is de spoeling nu dun. En nadat Lahdo zich donderdag mocht laten zien, was het nu dus de beurt aan Van Brederode.

Ingetogen

Van Brederode miste in de beginfase de onbevangenheid die hij in invalbeurten en in oefenwedstrijden wel had. Hij speelde wat ingetogen. Na een half uurtje kwam hij meer los, nam hij meer initiatief en was hij betrokken bij diverse dreigende aanvallen van AZ.

(Tekst gaat door onder de foto)

Milos Kerkez (rechts) en Go Ahead-speler Willum Willumsson.© Foto ANP/Ed van de Pol

AZ had aanvankelijk behoorlijk wat moeite om door de verdediging van Go Ahead heen te komen. Spits Vangelis Pavlidis werd pas na een kwartier voor het eerst gevonden. Wel was AZ de ploeg met de meeste dreiging, via onder meer schoten van Tijjani Reijnders en Hakon Evjen en een kopbal van Dani de Wit.

De twee momenten waarop AZ het dichtst bij een doelpunt was, bleken naderhand buitenspel te zijn en zouden derhalve sowieso geen doelpunt hebben opgeleverd.

Kracht en inzet

Go Ahead, dat een soort 4-4-2 speelde, deed in de beginfase goed mee op basis van fysieke kracht en inzet. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het echter steeds verder achteruit gedrukt door AZ.

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Vangelis Pavlidis in extase na zijn openingsdoelpunt.© Foto ANP/Ed van de Pol

AZ-keeper Hobie Verhulst bokst een bal weg na een voorzet.© Foto ANP/Ed van de Pol

In de tweede helft was er nog maar één ploeg die voetbalde en aanviel, en dit keer wist AZ uit die aanvallen wél de nodige kansen te creëren. Binnen een kwartier na rust had Pavlidis al twee keer kunnen scoren, eerst na een pass van Pantelis Hatzidiakos en kort daarna na terugleggen van Hakon Evjen. Ook Evjen zelf kwam twee keer in kansrijke schietpositie.

Beloning

De beloning voor de aanvalsdrift kwam twintig minuten voor tijd dan toch nog. Zo pakte AZ de zege in de eerste wedstrijd van het seizoen. Een hele opluchting in Alkmaar en omstreken.

Lees ook: Dubbele winst voor AZ bij start van de competitie. ’Ik was echt moe, maar ik wilde koste wat kost blijven staan’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen