Broer en zus Meijns geven nieuwe bomen in Zaanstad een ’extra plonsje water’. Zo’n 150 tot 200 liter per boom

Eline Meijns bewatert een jonge boom bij Verkade aan de Westzijde.© Foto José Pietens

José Pietens
Zaandam

Om de aanhoudende droogte heelhuids door te komen, krijgen jonge bomen in Zaanstad elke week een ’extra plonsje water’. De familie Meijns reed zaterdag met zes kuub water langs de nieuwe aanplant. „We helpen ze overleven.”

Broer Jurre zit achter het stuur van de watertankwagen, zus Eline spuit het water rond de bomen. Sinds enkele weken rijden ze vaker langs het groen dat wel wat extra water kan gebruiken. Elke boom krijgt zo’n 150 tot 200 liter water, zegt hun vader Michiel Meijns, directeur van Meijns Grondverzet & Groenvoorziening uit Krommenie. „Want ook in de omgeving van de bomen is het droog.”

Het bewateren van de bomen gebeurt in opdracht van de gemeente. Dat doet Michiel al zestien jaar met zijn eigen bedrijf en daarvoor al, toen hij nog voor zijn vader werkte. Behalve de nieuwe aanplant, doen de Krommenieërs ook alle bomen op Hoogtij. Lastig schatten hoeveel het er in totaal zijn, zegt Michiel, maar hij denkt dat het er in Zaanstad vijftig tot honderd zijn. Normaal gesproken gebeurt het sproeien ongeveer een keer in de veertien weken. „Het is maar net hoe droog het is.” Sinds enkele weken gaan ze er wekelijks op uit. Niet alleen voor Zaanstad, maar ook voor andere gemeenten zoals Haarlem en Amsterdam. Vanwege die drukte werken broer en zus daarom nu ook op zaterdag.

Sinds afgelopen woensdag is er officieel een watertekort. De zes kuub water in de tank van Meijns – genoeg om zo’n 45 badkuipen mee te vullen – komen uit Zaanse sloten. „Uit bepaalde sloten en kanalen mogen wij van de gemeente water pakken. Maar dat wordt steeds lastiger: water wordt steeds zouter en brakker. Voordat we gaan vullen, moeten we eerst het zoutgehalte meten. Het water voor de bomen op Hoogtij halen we bijvoorbeeld naast de Dekamarkt in Westzaan. Die binnensloten hebben zoeter water.”

Oproep

De gemeente Zaanstad roept via social media bewoners op niet zelf emmers water bij bomen leeg te kieperen. ,,Door de droogte hebben onze jonge bomen dorst. Zie je dat een boom het moeilijk heeft? Bijvoorbeeld als de bladeren slap hangen of het rondom de kluit erg stoffig is? Geef de boom niet zelf water, maar maak een melding’’, stelt de gemeente.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,De afgelopen winter hebben we in Zaanstad maar liefst 1.281 nieuwe bomen geplant. Al die bomen hebben een goede groeiplaats gekregen, zodat ze kunnen uitgroeien tot grote, sterkte bomen. Ook na het planten zorgen we goed voor ze. We geven ze nu het zo droog is extra water. Bomen die deze nazorg krijgen zijn herkenbaar aan de rode stip op de boompaal. Maar het kan ook zijn dat we een boom op de planning hebben om water te geven, maar deze iets eerder dorst heeft. Het helpt ons dan als een inwoner een melding maakt.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.