Vogels spotten tijdens excursie in de Wieringermeer

Kemphaantjes en grutto’s op een onder water gezette akker.© Foto Otto de Vries

Delano Weltevreden
Wieringermeer

Iedereen ziet ze wel, de onder water gezette akkers van agrariërs. Wat niet iedereen weet is dat die akkers veel vogelsoorten herbergen. Tijdens een excursie van natuurvereniging Wierhaven wordt van alles verteld over deze vogels.

Het inunderen van akkers is een milieuvriendelijke methode die door steeds meer agrariërs in de akkerbouw en bollenteelt wordt ingezet om aaltjes te bestrijden. Veel vogelsoorten maken slim gebruik van deze waterrijke velden. Grote aantallen kemphaantjes, tureluurs en vooral jonge grutto’s.

Dansmuggen leggen hun eitjes in het ondiepe water. De larven van deze dansmuggen zijn na een tijdje een energierijke maaltijd om op te vetten voor de vogels naar het zuiden vertrekken.

Bontbekplevier

Daarnaast maken verschillende soorten plevieren, zoals de goud- en bontbekplevier en de kleine plevier gebruik van deze tijdelijke voedselbron. Andere voorkomende soorten zijn de watersnip, bosruiter, zwarte-, en groenpootruiter en het witgatje. Eendensoorten, zoals de wintertaling, slobeend en de casarca zijn regelmatig op de waterrijke velden te zien. Deelnemers wordt onder andere verteld over de vogeltellingen die in de herfst- en wintermaanden maandelijks plaats vinden.

De excursie is op dinsdagavond 9 augustus, van 19.00 tot 21.00 uur. Leden mogen gratis meedoen, niet-leden betalen twee euro. Er is plek voor maximaal vijftien deelnemers. Verzamelen bij de Cultuurschuur, Loggersplein 1 in Wieringerwerf.

Aanmelden op: educatie@wierhaven.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer en het aantal personen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.