Boeren pakken hun roze moment in tijdens Canal Parade

In het roze en op de trekker: de actie kreeg volgens de boeren een vrolijk onthaal.

In het roze en op de trekker: de actie kreeg volgens de boeren een vrolijk onthaal.© Foto Morrit van Zanten

Martin Menger
Hoorn/Amsterdam

De Canal Parade dobberde zaterdagochtend vrolijk uit de startblokken, met daarbij een opvallende delegatie uit West-Friesland en Waterland: protesterende boeren.

Het bleek volgens Morris van Zanten uit Middelie niet een al te grote uitdaging om op zaterdagochtend in alle vroegte de route langs de Gay Pride te bereiken met een stoet tractoren. ,,Als je er maar op tijd bij bent, en wij reden al om zeven uur de stad binnen”, klinkt het opgewekt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Hardplastieken melkvee uit West-Friesland, onderdeel van de Canal Parade in Amsterdam.

Hardplastieken melkvee uit West-Friesland, onderdeel van de Canal Parade in Amsterdam.© Aangeleverde foto

Dat de jonge veehouders en boeren uit de regio maar ook uit andere delen van de provincie naar het festijn waren gekomen, had de instemming van het Amsterdamse stadsbestuur. De trekkers kregen onder meer een plek bij de Hermitage aan de Amstel en op de Prins Hendrikkade toegewezen.

’Jouw wereld’

Met als opvallend bord met ’Trots op wie je bent’ kwam de groep- stijlvol in het roze - op deze plekken met een opbeurend statement. Compleet met spandoeken en de stelling dat ’boeren ook jouw wereld kleur geven’ kwam het signaal duidelijk over.

Dit keer is de opzet van de groep veehouders duidelijk: ze willen ook op een positieve manier actie voeren. Vandaar de actie om tijdens de Canal Parade een slordige 5000 roze zakdoeken uit te delen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De delegatie uit Waterand en West-Friesland.

De delegatie uit Waterand en West-Friesland.© Aangelevrde foto

,,We hebben echt hele leuke reacties gekregen”, vertelt Van Zanten. ,,We waren er snel doorheen. Volgens mij liep de halve stad met roze zakdoeken.” Andere jonge agrariërs deelden ook ‘gewone’ rode zakdoeken uit. Daarnaast werden hardplastieken koeien meegenomen, als kleurrijk versierd aandachtspunt voor de sector die zo worstelt met de strakke stikstofnormen.

Verhaal

Het motto? Ook boeren willen dat hun verhaal wordt gehoord. En wanneer de hoofdstad dan even verandert in een zeer druk bezocht evenement, is het een kwestie van je moment pakken. Zo kwam het dat twee groepen die zich om allerlei redenen naar de rand geduwd voelen worden, elkaar in hartje Amsterdam vonden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Voor de Hermitage: ,,Er was alle plek om ons standpunt naar voren te brengen.”

Voor de Hermitage: ,,Er was alle plek om ons standpunt naar voren te brengen.”© Foto Morris van Zanten

,,Het heeft veel mensen zeker verrast”, besluit boer Van Zanten. ,,Omdat we een gewoon en helder verhaal hebben, en omdat ze dit van ons anders nooit zouden hebben verwacht.”

Lees ook: Roze zakdoeken en eigen boot voor Bertha. Sympathieke boerenactie tijdens Gay Pride

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen