Walrus Freya verkast naar Noorse badplaats en trekt massaal publiek: politie dreigt met afsluiting

Freya op een boot in Oslo vorige maand

Freya op een boot in Oslo vorige maand© Videostill NRK

Van onze verslaggever
KADETTANGEN

De jonge walrus Freya, waarvan bekend is dat ze van luieren op boten houdt - zoals ze eerder deed in Den Helder - is verhuisd naar de gemeente Bærum in Noorwegen. Daar trekt het dier nu zo ontzettend veel publiek dat de politie dreigt de badplaats af te sluiten.

Freya ligt in het water bij het kleine schiereiland Kadettangen. Vorige maand zette ze de Noorse hoofdstad Oslo op stelten. In de havens klom ze op boten om daar lekker te luieren, maar deze zonken daardoor deels. Ook zwom ze in de weg van roeiers en zwemmers, zij werden aangeraden uit het water te gaan als ze Freya zagen. Niet omdat ze agressief zou zijn tegenover mensen, wel omdat ze misschien zou willen spelen en zwemmers daarbij onder water zou kunnen sleuren.

Lees ook: Waar is walrus Freya gebleven? Zeldzaam zeezoogdier sinds vorige week spoorloos

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niet alleen in Noorwegen, ook in Nederland heeft Freya naamsbekendheid. In oktober vorig jaar koos ze een onderzeeër van de Koninklijke Marine in Den Helder uit om op te zonnen.

Lees ook: Na drie dagen blijkt de routine van walrus Freya: badderen, eten en slapen. ’Benieuwd hoe dat gaat als het drukker wordt’ [video]

Nu Freya is verhuisd naar Bærum, zorgt ze daar ook voor enige ophef. Donderdag werd de politie gebeld omdat ze een persoon achtervolgde die aan het zwemmen was. Ze zou zich volgens de politie toen „een beetje boos gedragen hebben.”

De walrus trekt veel bekijks. Mensen komen massaal naar de badplaats met hun kinderen om Freya te bewonderen. Ook zwemmen ze bewust op haar af. De lokale politie heeft de toeschouwers al meerdere keren opgeroepen om weg te blijven en dreigt nu zelfs het gebied af te sluiten. „Het lijkt erop dat ze de risico’s niet begrijpen om zo dicht bij dit wilde dier te komen. We vragen mensen nogmaals om zich bewust te zijn van het risico en voldoende afstand te houden van het dier”, schrijft de politie op Twitter.

Lees ook: Freya kan voorbode zijn van meer walrussen die deze kant op komen. ’Uitwerpselen bewaard voor onderzoek’

Voorlopig zijn er waarschuwingsberichten rondom het water opgehangen en zijn er dagelijks bewakers aanwezig die de situatie goed in de gaten houden.

De walrus trekt al lange tijd rond. Haar soortgenoten kiezen normaal voor het noordpoolgebied, maar Freya vertoeft liever zuidelijker. Na haar optreden in de Nederlandse Waddenzee in oktober, tripjes naar Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, kwam ze in juni aan in Noorwegen.

Lees ook: Walrus Freya maakte een toernee langs Duitsland, Nederland en Schotland. En is nu terug in koude arctische wateren. In blakende gezondheid

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.