Kinderen naar PurVak, papa en mama op terras: ’Vroeger ging ik zelf altijd heen en nu ga ik met mijn kinderen’

Kinderen vermaken zich op een springkussen op de Koemarkt, terwijl Chaveiro en Sem toekijken.

Kinderen vermaken zich op een springkussen op de Koemarkt, terwijl Chaveiro en Sem toekijken.© Foto Cees Hartman

Milton Pus
Purmerend

Ideaal: terwijl de kinderen zich uitleven op het springkussen, hebben hun ouders tijd om op een van de terrassen op de Koemarkt neer te strijken. Wat dat betreft is de opzet van de PurVak, om ook activiteiten aan te bieden in het centrum van Purmerend, een schot in de roos. De kinderactiviteiten hebben hun waarde inmiddels bewezen, want de PurVak wordt dit jaar voor de vijftigste keer gehouden.

Nancy (28) kijkt lachend toe hoe haar zoon rondspringt op het springkussen. ,,Hij is net vijf, dus die begint nu een beetje met sporten. Ik ging van mijn zesde tot dertiende zelf ook altijd in de vakanties naar PurVak. Dat deed ik met mijn broer, dat was geweldig. Daar kon ik mij altijd wel vermaken.”

Het springkussen was toen ook haar favoriet. ,,Nu kan je kanoën en zeilen, helaas hadden ze dat vroeger nog niet. Het is goed dat dit wordt georganiseerd in Purmerend, want sommige mensen gaan niet op vakantie. Een kind kan dan lekker gaan sporten als de ouders moeten werken.”

Biertje

Een biertje doen op het terras, terwijl de kinderen zich uitleven? Vincent (52) vindt het ideaal. ,,Mijn zoon is nu zeven, dus er wordt niet veel gedaan wat hij leuk vindt. Het springkussen vindt hij wel leuk: springen en rennen, daar doet hij het voor.” Dat de PurVak gratis is, maakt het alleen nog maar beter. ,,Vaak moet je voor dit soort activiteiten meteen lid worden, dit is laagdrempeliger en vrijblijvender.”

Voor de 30-jarige Anna en haar zoon is PurVak nieuw. Ze liep toevallig voorbij en zag het springkussen. ,,Ik kende PurVak nog niet, we zwemmen wel één keer per week samen in het Leeghwaterbad. Door de agenda kwam ik erachter dat er nog veel meer activiteiten te doen zijn. Ik wil mijn zoon wel vaker naar Spurd of PurVak laten gaan, omdat ik het nu weet.”

Geliefd

Namens organisatie Spurd houden Chaveiro (27) en Sem (20) een oogje in het zeil bij de kinderen. ,,Ik werk nu een halfjaar bij de organisatie, maar je merkt echt dat PurVak een begrip is. Iedereen uit Purmerend kent het. Dat geeft wel aan hoe geliefd het is”, begint Chaveiro. Sem werkt inmiddels drie jaar bij Spurd en heeft al verschillende edities van de vakantieactiviteiten meegemaakt. ,,Kinderen blijven het leuk vinden om te komen, iedereen zou moeten kunnen bewegen. Niet ieder kind heeft daar geld voor, dus het is goed dat we dat kunnen aanbieden.”

Op de Koemarkt is het nog niet druk op en rond het springkussen, maar Sem weet dat het nog drukker gaat worden. ,,De laatste week van de vakantie staan we in sporthallen De Kraal en De Vaart. Dan komen er op een goede middag zeker 200 kinderen. We doen ons best om het te promoten via Facebook, Instagram en onze site.”

Spurdbus

Voor oudere kinderen in Purmerend wordt tijdens de vakantie ook van alles georganiseerd. Chaveiro: ,,Gisteren hebben we met jongeren vanaf dertien jaar gesupt bij het Leeghwaterbad. Op woensdag kunnen jongeren kanoën en op donderdag rijden we met de Spurdbus door de stad. We spreken dan jongeren op diverse locaties aan om te vertellen over onze activiteiten. Volgende week donderdag gaan we lasergamen, dus er is ook genoeg te doen voor tieners.”

Bubbelvoetbal

Spurd organiseert de komende drie weken doordeweeks iedere dag activiteiten voor kinderen en jongeren. Bij FC Purmerend wordt op 25 augustus een groot voetbaltoernooi met bubbelvoetbal gehouden voor tieners van 12-18 jaar, van 13.30 tot 16 uur.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.