Zaanse Zomer Experience breidt programma uit. ’Je bent dan wel de jongste, maar het gaat goed’

Deelnemers aan de activiteiten in het Rosariumpark.

Deelnemers aan de activiteiten in het Rosariumpark.© foto Cees Hartman

Ponda O’Bryan is door Fluxus ingehuurd om percussielessen te geven. Hij heeft een eigen muziekschool in Amsterdam Zuidoost.

Ponda O’Bryan is door Fluxus ingehuurd om percussielessen te geven. Hij heeft een eigen muziekschool in Amsterdam Zuidoost.© foto Cees Hartman

1 / 2
Koos Reitsma
Krommenie

Si-naas-ap-pel? Ap-pel-sap! In het Rosariumpark krijgen vier kinderen, twee jongens van zeven en negen en twee meisjes van tien les in percussie. Ponda O’Bryan is door Fluxus ingehuurd om die lessen te geven. Hij heeft een eigen muziekschool in Amsterdam Zuidoost.

,,Ik speel een bas’’, zegt hij, en slaat in het midden van de djembé. Z’n leerlingen voor een half uur houden er ook een tussen de benen geklemd en volgen zijn voorbeeld, met beide handen. ,,Ik tel tot vier: rechts, links, rechts, links.’’

De les maakt deel uit van de Zaanse Zomer Experience, die op 18 juli begon. De komende drie weken worden de middagactiviteiten uitgebreid met een ochtendprogramma op maandag, dinsdag en vrijdag. Voor kinderen die dan terugkeren van vakantie. Wie alweer thuis is of niet op vakantie gaat kan vandaag naast muziek maken onder meer korfballen, baseball spelen en dansen.

,,Dit is een mooie gelegenheid om jongeren kennis te laten maken met het aanbod van de sportclubs en andere verengingen in hun buurt’’, zegt coördinator Gerben Molenaar. Leden van baseball en softball club CromTigers en korfbalvereniging Furore promoten doen dat in het Rosariumpark.

Femke Ligthart is al negen jaar lid van CromTigers en staat te kijken hoe een groepje van acht kinderen slaat en vangt. Het valt nog niet mee om de bal vanaf een paaltje het veld in te krijgen. Na een stuk of zes missers en een keer het paaltje zelf, is het – dankzij veel geduld en aanwijzingen – goed raak. De bal vliegt een uiterste hoek in. In het veld duiken de spelertjes er bovenop.

Zachte dwang

Molenaar: ,,Om het half uur wisselen de groepen. Wie al baseball heeft gespeeld gaat dan bijvoorbeeld muziek maken. ,,Jongens zijn moeilijk aan het dansen te krijgen, maar we proberen het toch. Met zachte dwang: ’doe gewoon heel even mee, al is het maar vijf minuten’. Dat werkt. En dan blijkt vaak dat ze het best wel leuk vinden, en de tijd toch vol maken.’’

Lia van Biljouw vraagt tussendoor of haar kleinkinderen Mila (7) en Dave (5) Jacobs ook mogen deelnemen. ,,Het zijn logés’’, zegt ze. Het mag.

Bij O’Bryan spelen de kinderen intussen een vraag-antwoordspelletje op de djembé. In hogere noten aan de rand: si-naas-ap-pel-sap? Anderen antwoorden met drie lage noten in het midden: ap-pel-sap! Hij prijst een van de kinderen: ’je bent dan wel de jongste, maar het gaat goed!’ Het jongetje straalt.

Programma

De Zaanse Zomer Experience is op meerdere locaties. Naast het Rosariumpark zijn dat: sporthal Zaanstad-Zuid, Topsportcentrum De Koog, AV Zaanland, Skatepark A8 in Koog aan de Zaan, Schoolplein Saenstroom (Wormerveer) en Skatepark Darwinpark. Vanaf 8 augustus op maandag, dinsdag en vrijdag de hele dag en op donderdag ’s alleen middags. Zie voor de tijden en het programma: www.sportbedrijfzaanstad.nl

.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.