Lofdicht op de Hoornse kermis: ’Het was het wachten allemaal waard

Around the World (l) vorig jaar op het Pelmolenpad. Rechts de Airborne, nu op de Roode Steen.© Foto Glocalmedia / Ramon Vegelien

Paul Gutter
Hoorn

Na twee jaar coronaperikelen maakt Hoorn zich op voor een ouderwetse kermis. Alle reden voor een lofdicht, zo vond stadsdichter Levi Noë. Dat draagt hij zatermiddag voor tijdens de officiële opening van de kermis op Het Dal.

Kermis

Als je naar de stad kijkt weet je dat het rad draait.

Waar je in de booster of de pusher gaat, een ritje in de achtbaan en we naar knuffels op jacht gaan. Omdat er weer een kermis is die in de binnenstad staat.

Het is het feestje waar de lichtjes branden en lasers flitsen. De allerkleinsten beginnen bij het eendjes vissen.

Waar je de grotere attracties vindt op de Vale Hen. Waar je op de hoek van het Breed de muntenschuif en fruitautomaten hebt.

Ritjes en kaartjes of bakjes met munten, je bonnen die spaar je voor punten. Van de lekkernijen zoals suikerspinnen en een zuurstok. Waar een rondje doen al gauw een half uur kost.

Het is het feest van de route van het ontwijken en het groeten. Van lange rijen, de grote en de kleine prijzen en de programmering van de kroegen. Van de geluidjes, toeters en muziekjes. Are you ready, here we go en alle bliepjes.

Bij de botsauto’s moet je wachten aan de zijkant. Bij het glazenhuis is het altijd zoeken naar de uitgang. Op de foto moet je lachen van de fotograaf. Als hij op de Gedempte Turfhaven de jaarlijkse foto maakt.

Schommelschuitjes die wiebelen. Het spookhuis blijft altijd griezelig. Meisjes die giechelen. Jongens schieten de bal langs het ronddraaiende keepertje.

Vrouwen gaan woensdagavond op stap met vriendinnen. Als de mannen aan de bar zijn te vinden. En voor de vele feestvierders die de hele week gaan. Is er een DJ of een zanger die een feest maakt wanneer je in je vaste café staat.

Als op de laatste dag extra vroeg de wekker gaat. Om in de ochtend al een biertje open te trekken die helemaal niet lekker smaakt. Omdat we vrij en erbij zijn op Lappendag. Echte Horinezen snappen dat.

Van de draaimolen tot het reuzenrad. Je ziet ze allemaal voorbij komen want er is keuze zat.

Want zolang je naar de stad kijkt weet je dat het rad draait. En ik denk bij mijzelf het was het wachten allemaal waard. Nu de kermis weer in de binnenstad staat.

Fijne Hoornse Kermis.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen