AZ is in feestvierend Dundee te onrustig om overeind te blijven

Pantelis Hatzidiakos laat zijn tegenstander achter zich.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Dundee

Een zomerse avond in Schotland is voor AZ donderdag uitgelopen op een koude douche. Eén bevlieging van Dundee United-speler Glenn Middleton was AZ te machtig. Met een 1-0 nederlaag op zak vliegt AZ vrijdag terug naar Nederland.

De aankopen van deze zomer moesten de selectie van AZ ’in de breedte’ sterker maken, was het idee. Maar of dat werkelijk zo is, zal later in het seizoen moeten blijken. Vooralsnog is het in elk geval nog niet te zien, want donderdag in de uitwedstrijd tegen Dundee United konden de eerste tegenslagen moeilijk worden opgevangen en werd er een gevoelige nederlaag geleden.

De 1-0 betekent dat AZ volgende week in Alkmaar nog een heidens karwei te klaren heeft wil het de play-offs van de Conference League halen.

AZ had lessen geleerd van vorig seizoen, toen het heel slecht aan het seizoen begon. Om dat te voorkomen haalde AZ deze zomer al op tijd vervangers voor spelers die vertrokken of zouden gaan vertrekken. Maar van de vijf nieuwkomers waren er tegen Dundee United drie niet beschikbaar: Jens Odgaard, Zinho Vanheusden Riechedly Bazoer.

Op de bank zaten nu bijna alleen maar spelers die net uit de jeugd komen. Van hen kon niet worden verwacht dat ze als invallers een beslissende rol zouden spelen.

(Tekst gaat verder na de foto)

© Foto ANP/Ed van de Pol

Voor trainer Pascal Jansen is het dan ook te hopen dat de lijst afwezigen snel korter wordt. Naast bovengenoemd drietal ontbreken immers ook Yukinari Sugawara en Jesper Karlsson al het hele seizoen. Op deze manier is er van de gewenste breedte van de selectie geen sprake.

Vlaggenzee

De thuisclub had geen boodschap aan al die bespiegelingen en vierde uitbundig feest na de zege. Nog uitbundiger dan vooraf, toen de sfeer er ook al goed in zat op Tannadice Park, met natuurlijk veel gezang en een golvende oranje vlaggenzee op The Carling Stand, de tribune met de fanatieke aanhang. Geef ze eens ongelijk.

Tien jaar hadden ze moeten wachten op Europees voetbal en van 2016 tot 2020 speelde hun club zelfs op het tweede niveau van Schotland. Een rentree op het internationale podium mag dan natuurlijk wel even uitgebreid gevierd worden. Tannadice Park was dan ook uitverkocht – al bleef de oude hoofdtribune goeddeels leeg op last van de Uefa.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met een groot spandoek werden vlak voor de aftrap de verwachtingen verder opgepompt. ’The boys who wear the black and tangerine are gonna take us on a European dream’ stond erop te lezen. De jongens in zwart en oranje moesten de Europese droom dus gaan waarmaken.

Na dat uitbundige voorafje viel de eerste helft toch wat tegen. Dundee United probeerde wel het een en ander, maar bleek toch niet zoveel vechtvoetbal te hebben als in sommige voorbeschouwingen deden geloven. De lange spits was inderdaad een goede ’kapstok’, maar de ballen die hij aflegde leidden uiteindelijk niet tot veel kansen.

(Tekst gaat verder na de foto’s)

Dani de Wit zat totaal niet in de wedstrijd.© Foto ANP/Ed van de Pol

Mayckel Lahdo.© Foto ANP/Ed van de Pol

En AZ? Dat weerstond lange tijd het enthousiasme van Dundee United zonder al te veel problemen. Daar stond tegenover dat het zelf te onzorgvuldig aan de bal was om echt gevaarlijk te worden.

Zo lieten Milos Kerkez en Mayckel Lahdo mogelijkheden liggen door de bal te ver voor zich uit te spelen terwijl ze een vrij veld voor zich hadden. Al met al was AZ vaak onrustig. De bagage van ’Celtic-uit’ hielp het team minder dan trainer Pascal Jansen hoopte.

Mayckel Lahdo

Hoopgevend was bij vlagen wel het spel van Lahdo. De 19-jarige Zweed stond in de basis als vervanger van de geblesseerde Jens Odgaard. Als rechtsbuiten liet Lahdo zien dat hij niet voor niets is gescout als buitenspeler met diepgang. Aan de bal ontbrak echter ook bij hem de verfijndheid.

Moeizaam

Zo was het van beide kanten erg moeizaam, totdat na een uurtje Glenn Middleton het stadion in vuur en vlam zette. Met één actie aan de zijlijn legde hij Jordy Clasie en Hakon Evjen in de luren. Eenmaal in de buurt van het strafschopgebied legde Middleton aan en krulde hij de bal in de verre hoek langs keeper Hobie Verhulst.

’I can’t stop falling in love with you’, zongen de fans, gevolgd door ’Love is in the air’. Volgende week reizen ze met tweeduizend man naar Alkmaar om inderdaad die Europese droom verder vorm te geven.

Dundee United - AZ 1-0

61. Middleton 1-0.

Dundee United: Birighitti; Smith, Edwards, Mulgrew, Freeman; Levitt, Sebald (59. McGrath), Harkes; Watt, Fletcher (90+. Clark), Middleton (79. Niskanen).

AZ: Verhulst; Hatzidiakos, Beukema, Martins Indi, Kerkez; Clasie, De Wit, Reijnders; Evjen, Pavlidis, Lahdo (71. Van Brederode).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen