De natuur in, natuurlijke kunst of op avontuur met literatuur: dit zijn de 10 tips voor activiteiten in de regio

Nina Bakker

Elke week selecteert de redactie tien tips voor activiteiten in Alkmaar en omgeving.

Laatste Lindegrachtconcert

De laatste editie van het Lindegrachtconcert (dit jaar op het Canadaplein) is op di. 9 augustus om 20.30 uur. Het 30-jarige bestaan van de Victoriefonds Cultuurprijs wordt gevierd met concerten van genomineerden voor de Cultuurprijs (Podiumkunsten). Samen met de genomineerden speelt De Instant Composers Pool (The ICP Orchestra), die bekendstaan om hun geïmproviseerde muziek. Meer info: lindegrachtconcert.nl

Vaartocht in fluisterboot

Varen door de natuur van Eilandspolder: dat kan o.a. op 6 augustus tijdens het laatste arrangement van het jaar met een bezoek aan Het Kleinste Huisje (12.30 uur), een vaartocht door Eilandspolder en een rondleiding langs de schatten van de Grote kerk in Schermerhorn (tot 16 uur). Prijs: € 15. Meer info: grotekerkschermerhorn.nl. Daarnaast is op 7 en 14 augustus van 10 tot 12 uur een vaarexcursie met fluisterboot vanaf het Botenhuis in Eilandspolder in Driehuizen. Tijdens de excursie ga je op zoek naar eetbare planten. Hiervan bereid je een salade, soep of thee. Reserveren via: gaatumee.nl

Aftrap Reuring

Het nieuwe seizoen van Reuring start op 6 augustus van 14 tot 15 uur (deur open vanaf 13.30 uur) in De Sociëteit. Dichters Edith de Gilde, Martin Max Aart de Jong, Paul Roelofsen en Katelijne Brouwer dragen werk voor. Reuring is een initiatief van schrijver Alja Spaan, een literair platform met een podium voor dichters, schrijvers, musici en kunstenaars. Meer info: reuringgedichten.nl en de-societeit.nl.

Literaire wandeling

De literaire wandelingen door Groet zijn terug! Vanaf 7 augustus van 11 tot 13 uur start de zesde editie georganiseerd o.l.v. uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve. Startpunt: camping Eldorado. Schrijvers als J. Bernlef, Elly de Waard, Karen van het Reve e.v.a. werkten in Groet en Schoorl aan hun literaire werk. De tour gaat langs diverse schrijversplekken. Aansluitend kun je met de groep lunchen in restaurant De Bokkesprong. De wandeling is onderdeel van het cultuurprogramma Eldorado Zomerpodium. Deelname: € 20 (incl. een boek uit de ’Hier...-serie’ naar keuze). Aanmelden: info@conserve.nl / 072-509 3693. Volgende wandelingen: 14 en 21 augustus. Op de foto: schrijfster Pauline Vijverberg en Kees de Bakker.

Acoustic mix

Acoustic Mix speelt 7 augustus van 16 tot 18 uur in Hoeve Overslot. Op semi-akoestische gitaren, anjo, cigarbox, bassdrum, mondharmonica en met vocalen brengen twee muzikanten een mix van pop, rock, reggae, blues, Spaanse muziek en country uit de jaren ’60 tot en met ’90. Deur open: 15 uur. Toegang: vrijwillige bijdrage (pinnen niet mogelijk). Reserveren (€ 10): museumhoeveoverslot@gmail.com

Natuurlijke kunst

In de Artfarm op de Rustenburgerweg in Heerhugowaard is tot 29 augustus de expositie ’Natuurlijke kunst’ te bewonderen. Zes kunstenaars maakten werk van natuurlijke materialen en de natuur als thema: Erica Kraan maakte dierenkoppen van klei, Jos Apeldoorn geconserveerde wilgen, Hetty Branderhorst abstract kleurrijk werk, Herman van Loon bouwde 3D-werken van hout, Meidert Regoort maakte gestileerde houten vazen en schalen. Coco van Gent maakte schilderijen van hout fineer. Openingstijden: 11 - 17 uur of op afspraak. Meer info: artfarm.nl.

Creatief aan de slag

Je creativiteit ontwikkelen? Dat kan met diverse workshops die gegeven worden bij De Sociëteit. Leer op 5 augustus van 10.30 tot 13 uur collages maken zoals Pablo Picasso, Alida Pott en Hannah Høch dat deden. De workshop wordt gegeven door Vronie Achenbach. Of leef je uit met schilderen in de schilderworkshop door Karel Nederhof en Ron Janssen in de Zwarte Schuur in Bergen. Info en aanmelden: de-societeit.nl

Laura Blömer

Voormalig dierenarts en tegenwoordig fulltime beeldend kunstenaar Laura Blömer uit Laren exposeert onder de titel ’Animal Nature’ de hele maand augustus in Museum Jan Boon in De Rijp. Op 6 augustus is om 15 uur de opening met Nynke van Zwol, voormalig studiegenoot van Blömer en eerdere exposant van het museum. Blömer maakt figuratief werk van dieren, waaronder veel katten. Hierbij wil ze dieren laten zien zoals ze zijn, zonder ’menselijke stempel’. Dit doet zij met schilderijen, pasteltekeningen en grafiek. Openingstijden: elk weekend van 13 tot 17 uur. Gratis entree (met wandelroute).

Open podium

Het podium staat 7 augustus weer klaar om bestormd te worden door diverse performers tijdens het Open Podium van 14 tot 16 uur in het openluchttheater van park De Oude Kwekerij. Jos Res presenteert en er zijn optredens van muziekgezelschap Fruit Compagnie, dichter/zanger Felix Hogeboom, de band Demas en het Elma Nijhuis Quartet (foto). Entree: gratis. Er gaat een pet rond voor een vrijwillige bijdrage.

Afsluiters Canadaplein

Elke Vierveijzer (5 augustus), Laura Fygi (6 augustus), Kris Berry en Giovanca (7 augustus) sluiten Zomer op het Plein op het Canadaplein af. Tijdens deze laatste editie van het jaar brengt kleinkunstenares Elke Vierveijzer haar muziekprogramma ’Drift’. Laura Fygi neemt je mee in de wereld van jazz, latin en chansons met drummer Marc Schenk en contrabassist Kasper Kalf (Jazz Café van De Vest). Caribisch-Nederlandse neo-soulzangeres Kris Berry (foto) speelt haar muziekproject ’NOW’. Souldiva Giovanca sluit af met een swingende ode aan Diana Ross. Meer info: zomerophetplein.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.