De Boskalis Beach Cleanup Tour is onderweg naar Castricum en Wijk aan Zee, met extra aandacht voor rokersafval. De vorige keer lagen er 57.772 peuken langs de kust

Vrijwilligers stropen het strand af op allerlei soorten afval.

Vrijwilligers stropen het strand af op allerlei soorten afval.© Foto Jaap Lotstra/Stichting De Noordzee

Petra Bies
Wijk aan Zee

De negende editie van de jaarlijkse strandopruimactie Boskalis Beach Cleanup Tour is van start gegaan. Ook in Kennemerland gaan de handen uit de mouwen, met extra aandacht voor sigarettenpeuken.

Op 13 augustus is er een opruimactie in Castricum, verzamelen om 10 uur bij paviljoen Deining, waar vandaan een bus vrijwilligers ter plaatse brengt.

De dag erna wordt het strand bij Wijk aan Zee aangepakt. Ook daar verzamelen om 10 uur en ook daar is een bus. Via de website van de Clenup Tour kan worden ingeschreven. (www.beachcleanuptour.nl/etappes)

(Tekst gaat door onder de foto)

Een deel van de oogst aan peuken, vorig jaar.

Een deel van de oogst aan peuken, vorig jaar.© Foto Mart Smit/Stichting De Noordzee

Honderden vrijwilligers ruimen al het afval op dat ze op het strand tegenkomen. Deze editie is er extra aandacht voor vervuiling door peuken. Vorig jaar zijn er in vijftien dagen maar liefst 57.772 peuken uit het zand gevist.

De organiserende Stichting De Noordzee is ook een petitie gestart om gemeenten op te roepen peukenvrije stranden in te stellen. De opruimactie kent twee startpunten: Cadzand in Zeeland en het waddeneiland Schiermonnikoog. Op 15 augustus is de finish, halverwege in Zandvoort.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen