Van foto’s tot oude geitenbel. ’Nazomeren in Niedorp’ blaast 25 kaarsjes uit. Met een augustusweekend vol kunst en cultuur

Johan Kuijper in zijn museum in Barsingerhorn met op de bar een kwispedoor.

Johan Kuijper in zijn museum in Barsingerhorn met op de bar een kwispedoor.© Foto Marc Moussault

1 / 9
Charlotte de Koomen
Barsingerhorn

’Nazomeren in Niedorp’ blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Het weekend van 20 en 21 augustus belooft weer bol te staan met kunst en cultuur.

Er zijn verschillende tuinen geopend voor bezichtiging, er zijn optredens, er is kunst te bewonderen. Wie dit jaar voor het eerst meedoet is Johan Kuijper. Vorig jaar was de opening van zijn museumboerderij in Barsingerhorn tijdens de Open Monumentendagen. Dit jaar besloot hij ook mee te doen met Nazomeren.

„Kijk”, zegt hij. „Weet je wat dit is?” Hij toont een soort touw met een bolvormig eind. Het lijkt van een afstandje op een gedroogde slang. „Hiermee bonden ze een liesbreuk af”, weet hij te vertellen. „En dit is een een geitenbel van tweehonderd jaar oud.”

Scheepshok

Kuijper verzamelt al sinds zijn vroege jeugd oude voorwerpen, wat leidde tot de opening van een heus museum. Op het biljart ligt een aquarel. Johan Hosmus, die meeloopt met de rondleiding, vertelt dat Max Kaptein, uitbater van café De Fortuin en recent overleden, deze heeft geschonken aan het museum. Het is een aquarel van Cornelis Kok en hij schilderde rond 1816 het scheepshok in Kolhorn. „Wat het bijzonder maakt is dat dit het enige schilderij is met deze voorstelling”, vertelt Hosmus enthousiast.

Dat de boerderij over een heel gevarieerde uitstalling beschikt, zien we in de volgende kamer waar oud speelgoed ligt. Een stuk oude zeep van een schooljuf, spinnewielen, wandelwagens en oude rekenmachines. Met de oudste rekenmachine (1912) is Kuijper door Hosmus geportretteerd. Kuijper kreeg het van een aannemer toen hij een jaar of twaalf was. In de belendende ruimte is een oude keuken nagemaakt. Een kolenfornuis een oude strijkplank met strijkijzer dat verwarmd werd op de kachel en een mooi cilinderbureau. „Moet jij eens raden hoe veel dit kostte in de jaren negentig. Toen is het gerestaureerd en waren dit soort bureaus erg gewild. Er werd drieduizend gulden voor betaald.”

De volgende ruimte bevat veel landbouwwerktuigen. Een gleuvenfrees voor hout, een oude handboor, een baggerschuit en een bonendorsmachine. Wringers, oude weegschalen en zelfs een oude tames. Hiermee werd de melk gescheiden in melk en room.

Er is veel te zien, ook buiten, waar een gierwagen en een mestwagen staan opgesteld. „Gier is plas en mest is poep”, lacht Kuijper. „Hier staan ook nog een oliewagen en een viskar.” Deze scene heeft Johan Hosmus vastgelegd op een aquarel. Hij plaatste er een hondje tussen. De aquarellen met voorstellingen van Barsingerhorn krijgen hun eigen expositieruimte in het museum. Kuijper weet over alle museumstukken iets te vertellen. Over ploegen en of ze enkelschade of dubbelschade zijn, wentelploegen of rondgaande ploegen. Hij legt uit wat een ’evenaar’ is en waarom de korenmaten die hij heeft zo bijzonder zijn en wat het te maken heeft met Napoleon. Kuijper zal de twee dagen in augustus aanwezig zijn om de bezoeker alles uit te leggen. De toegang is gratis en er is gelegenheid om een kop koffie te drinken. Adres: Heerenweg 244, Barsingerhorn bij houthandel Kuijper en Zoons

Fotografie

Fotoclub Fotomorgana heeft ook tijdens de coronajaren niet stilgezeten en heeft na twee jaar uitval weer een grote expositie georganiseerd in Cultuurhuis De Kolk, Weereweg 32 in Lutjewinkel. Marlies Siewertsen: „We hebben de clubavonden online voortgezet en ook lezingen georganiseerd. Op een gegeven moment ga je, al ben je niet live aanwezig, inspiratie krijgen. In het Cultuurhuis hangen foto’s van drie series van ’de rode draad’. ’Coronavirus’, ’Krukje’ en ’Badeendje’. Met die drie onderwerpen bij elkaar zijn dat ongeveer 45 foto’s die er hangen. Ook hangen er onze eigen ontwerpen van lp- en cd-hoesjes. Ali Bakker en ikzelf hebben ook nog bronzen waarderingen ontvangen met de Bondsfotowedstrijd.

De expositie is geopend tussen 10 en 17 uur.

Nazomeren agenda

Alle informatie over deelnemers en routes die kunnen worden bewandeld of gefietst zijn te achterhalen op de site: www.nazomereninniedorp.nl

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.