Lichtjesavond in Alkmaar: veel sfeer op en rond het water en daarna her en der nog ’After Light Borrels’

Sfeerimpressie uit 2019, de laatste lichtjesavond voor corona.© jjfoto.nl / Jan Jong

Gert van der Maten
Alkmaar

Lichtjesavond. Deze woensdag in Bergen, maar op 27 augustus, de op een na laatste avond van de zomerkermis, ook in Alkmaar.

De Alkmaarse editie is vooral een varend festijn. „Een betoverende avondvaartocht door de sfeervolle grachten van Alkmaar”, zoals de Lionsclub, die de avond organiseert, het noemt.

De vaartocht start om 20:30 uur in de Turfhaven. Wie mee wil doen met een eigen of gehuurde boot, moet een ticket kopen. Maar meevaren op de VIP-boot kan ook, tegen een VIP-prijs uiteraard. Voor wie geen zeebenen heeft is er ook de mogelijkheid om een wandelkaartje te kopen.

Goed doel

De opbrengst van alle kaartjes gaat naar een goed doel. Dat is de aanschaf van VR (Virtual Reality)-brillen voor het ziekenhuis. Die zijn bedoeld om kinderen ’in een rustige omgeving te laten ontwaken na een operatie’, aldus de organisatie. „Uit onderzoek blijkt namelijk dat de inzet van een VR-bril ervoor zorgt dat jonge (en ook oudere) patiënten, minder pijn en angst ervaren tijdens hun behandeling en opname.”

De vaarroute neemt ongeveer twee uur in beslag. De boten gaan eerst het Noordhollandsch Kanaal op, onder de Friese- en de Ringersbrug door, waarna er gekeerd wordt en de route wordt voortgezet in de Alkmaarse grachten. Het eindpunt is opnieuw de Turfhaven.

Swingend

Publiek op de kant kan genieten van fraai verlichte boten en bootjes. De opvarenden trekken langs verlichte huizen en langs ’lichtobjecten die op de wal staan’. Langs de hele route zijn er ’swingende optredens van diverse muzikanten’, zo beloven de Lions.

In de Turfhaven verblijdt een dj deelnemers en publiek met zijn muziek. Na afloop van de vaaravond zijn er her en der nog ’After Light Borrels’.

Voor details en tickets is er de website www.lichtjesavondalkmaar.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.