Vreemd, heel vreemd: Fredrik Midtsjø loopt ongestoord over het vliegveld | column Brian Wijker

Fredrik Midtsjø vorige week na Tuzla City - AZ, afscheid nemend van de AZ-fans.

Fredrik Midtsjø vorige week na Tuzla City - AZ, afscheid nemend van de AZ-fans.© Foto ANP/Ed van de Pol

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad richt Brian Wijker dit keer zijn blik op Fredrik Midtsjø. De middenvelder verruilt AZ voor Galatasaray. Daar, in het voetbalgekke Turkije, brak vreemd genoeg geen gekte los, zag Wijker.

Tot voor kort dacht ik dat elke voetballer in Turkije als held werd onthaald. Wesley Sneijder was een god in Istanbul, kon alleen vermomd veilig over straat. En recent werd Wout Weghorst nog door honderden dolenthousiaste Besiktas-fans welkom geheten op het vliegveld van de Turkse voetbalhoofdstad.

Weghorst dus, hè. Niet Erling Haaland of Robert Lewandowski, maar Wout Weghorst uit Borne.

Spelinzicht en lef

Je zou dan ook mogen verwachten dat ze bij Galatasaray een gat in de lucht springen vanwege de komst van AZ-middenvelder Fredrik Midtsjø. Een harde werker met spelinzicht en lef, gewoonweg een uitmuntende voetballer. Eentje die ze bij Galatasaray goed kunnen gebruiken, aangezien ze afgelopen seizoen op een dertiende plaats in de niet al te hoogstaande Turkse competitie zijn geëindigd.

Maar niets is minder waar. Op videobeelden wandelde Midtsjø gewoon rustig over het vliegveld, zonder aangesproken te worden door voetbalfans. Geen Galatasaray-sjaal om de nek, geen handtekeningen of selfies. Niets.

(Tekst gaat verder na de foto)

© Foto ANP/Ed van de Pol

Eerder deze week plaatste ik een Twitterbericht over Midtsjø, waarin ik hem prees voor zijn verdiensten in Alkmaar. Ik heb wel eens gekkere dingen geroepen die voor minder ophef zorgden. Een aantal Turkse fans wist zelfs zeker: dat roept hij alleen maar zodat AZ een mooi geldbedrag aan het vertrek van Midtsjø overhoudt. U mag gerust weten: ik heb de afgelopen dagen trots in de spiegel gekeken, nu ik weet dat ik zoveel invloed heb bij een Turkse topclub. Als ik eerder dat inzicht had gehad, had ik geroepen dat hij er niets van kon. Dan had Midtsjø nog zeker een jaar in Alkmaar gespeeld.

Video

Nee, een groot deel van de Galatasaray-fans had Midtsjø liever niet zien komen. Er heeft zelfs iemand heel veel moeite gedaan om een video samen te stellen met slechte passes van de Noor. De video ging viraal en zorgde voor verbazing. Wat moest het grote Galatasaray - waar vorig jaar met Ryan Babel nog een voetbalicoon actief was - in hemelsnaam met een 28-jarige speler van het nietige AZ?

Ze zullen er snel achter komen dat ze het bij het verkeerde eind hadden. En zo niet, dan staat de deur in Alkmaar voor Midtsjø waarschijnlijk altijd open. Dan zullen er vast wel een paar AZ’ers gek genoeg zijn om een bezoek aan Schiphol te brengen en een sjaal om zijn nek te gooien.

De volledige podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen