Buiten roken moet mogen! ’Eigenaar beslist of het verbod geldt, klant kiest waar hij zit’

’De buitenlucht is van iedereen.’

’De buitenlucht is van iedereen.’© Archieffoto John Oud

Faralda Houthuijsen
Hoorn

Rokers en niet-rokers staan vaak lijnrecht tegenover elkaar; ze kunnen geen wederzijds begrip opbrengen. Dat blijkt ook uit de reacties op onze stelling dat roken buiten, dus ook op het terras, moet mogen.

Veel rokers vinden dat ze door buiten te roken niet-rokers al ten dienste zijn. „De roker is al naar buiten verbannen, moet hij ook nog eens van het terras af?”, vraagt horecaonderneemster Nanda Graber uit Bovenkarspel zich af. Dick Funcke uit Berkhout stelt: „De buitenlucht is van iedereen. Daar moet geen enkele instantie zich mee bemoeien. Terrasbezoekers zoeken het onderling maar uit.” Met dat laatste is Jan Wijnker uit Hoorn het eens, al brengt hij het wat minder agressief: „Gewoon ter plaatse samen overleggen. Het is een zaak van de eigenaar wat op zijn terras gerookt of gegeten kan worden.”

De meeste voorstanders van buiten roken wijzen naar anderen in hun motivatie. „Als buiten roken niet meer mag, mogen ook de barbecues, vuurkorven et cetera niet meer”, vindt L.K. Ursem uit Hoorn. „O, en vuurwerk is dan natuurlijk ook uit den boze.” „Dan mogen straks natuurlijk ook alleen nog met elektrische auto’s langs terrassen rijden”, veronderstelt S. Koning uit Grootebroek. Marcel van der Ploeg uit Wervershoof stelt de retorische vraag: „We doen Tata Steel en Schiphol toch ook niet dicht vanwege een verhoogd risico op kanker?”

Slechts enkelen menen dat het mogelijk is om rekening met elkaar te houden. „Als rokers en niet-rokers wat meer respect voor elkaar hebben, is het toch geen probleem?”, vraagt niet-roker Jicky van Lienen zich af. „De meeste rokers houden al rekening met anderen”, vindt Jan uit Grootebroek. Daar gaan niet-rokers fel tegen in.

„Rokers kijken niet om zich heen waar de rook heengaat”, ziet J. Karel. „Zelfs binnen zitten helpt niet, omdat ramen en deuren bij lekker weer openstaan en de rook naar binnen waait”, ervaart Wiljo de Ruiter uit Zwaag. „Een roker steekt gemiddeld meer sigaretten op als hij op een terras zit. Er wordt over het algemeen weinig rekening gehouden met degenen die aan een andere tafel van een drankje of hapje proberen te genieten.” Dat lukt dan niet meer, want niet-rokers zijn niet gediend van een extra rooksausje. En de woorden van Ed Commandeur uit Hoogkarspel: „Het verpest de smaak van eten en drinken.”

Veel niet-rokers houden het niet alleen bij geur- en smaakoverlast, maar ook op gezondheidsproblemen. „Ik krijg er direct hoofdpijn en een droge keel van”, merkt Martin Baltes uit Hoorn. Zijn stadsgenoot J. Beka merkt op: „Meeroken doordat iemand buiten rookt, kan kanker veroorzaken. Zorg voor een gezondere wereld is ieders verantwoordelijkheid.” Enkele longpatiënten zeggen zelfs uit voorzorg niet op een terras te gaan zitten. Dat zouden ze met een rookverbod wel kunnen doen.

Een laatste meermaals aangedragen reden voor het verbod is de jeugd. „We moeten tegenover onze kinderen niet blijven doen alsof roken iets normaals is”, vindt Martijn uit Hoorn. „Een vaak levenslange nicotineverslaving begint meestal in de puberjaren.”

Zowel enkele voor-, als tegenstanders zoeken ondanks de uitersten naar een weg om iedereen tevreden te houden. Ze komen allen uit op hetzelfde plan: een rook(vrij )deel. Dirk Roosendaal uit Enkhuizen trekt het, net als Jan Wijnker, door naar complete terrassen: „De eigenaar moet beslissen of het verbod op zijn terras geldt. Als klant mag je kiezen bij wie je zit.”

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier:

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen