Tips om met vakantiestress om te gaan: ’Drukte op Schiphol ligt buiten je macht. Je hebt alleen invloed op hoe je er zelf mee omgaat’

© Illustratie Getty Images/fStop

Sophie van den Berg

Je kunt er letterlijk en figuurlijk niet meer omheen; de lange rijen op Schiphol. Dit zorgt bij veel mensen voor een hoop stress. Dat terwijl je juist op vakantie gaat om even lekker tot rust te komen.

Je kunt er letterlijk en figuurlijk niet meer omheen; de lange rijen op Schiphol. Dit zorgt bij veel mensen voor een hoop stress. Dat terwijl je juist op vakantie gaat om even lekker tot rust te komen.

Stress is natuurlijk niet goed voor je lichaam. Je hart gaat tekeer, je ademhaling versnelt en je spieren maken zich klaar voor actie. In de eerste aflevering van deze nieuwe vakantierubriek geven twee experts tips om met deze stress om te gaan.

Amsterdamse burn-out coach en stress managementspecialist Kirsten Nelis zegt het volgende:

„Het is misschien een beetje een open deur, maar mijn eerste tip is om één of twee dagen voordat je op vakantie gaat vrij te nemen. Hierdoor kun je de laatste dingen rustig kopen en je koffer op tijd inpakken. Dit scheelt echt al een hoop stress. Als je dit op het laatste moment pas gaat doen, stap je al met stress in de auto en ga je kortaf reageren en kun je je veel sneller boos maken door de chaos op Schiphol. Het is sowieso ook belangrijk om te beseffen dat vakantie echt een moment is om tot rust te komen. Ga dus niet je werkmail nog even snel bekijken, maar houdt dat voor gezien.”

„Verder is het allerbelangrijkste, maar tevens het moeilijkste, om stil te staan bij het feit dat alle drukte op Schiphol buiten je macht ligt. Je druk maken en stressen door de lange rijen, zorgt er niet voor dat het allemaal sneller gaat. Probeer dus goed te beseffen dat het enige waar je wel invloed op hebt, de manier is waarop jij ermee omgaat. Dit is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar dit is wel een van de belangrijkste tips die ik kan geven.”

Om met de stress om te gaan, heeft Nelis ook nog een ademhalingsoefening die je kunt toepassen.

„Mensen zijn geneigd om hun kaken te gaan klemmen als ze stress hebben of geïrriteerd zijn. Een ontspannen kaak en een verlengde uitademing zijn twee technieken die je kunt toepassen. Inademen moet heel rustig gaan en vooral niet te hoog. Als je te hoog inademt, adem je sneller in en uit, waardoor je hyperventilatie aanwakkert. Zorg er dus voor dat je niet te diep inademt en dat je je kaak ontspant. Uitademen moet je via je mond doen en verlengen.”

Ook Rick Lindhout uit Alkmaar heeft een aantal tips. Hij is ACT-therapeut en psycholoog. Hij beaamt voor een groot gedeelte de tips van Nelis.

„Je ademhaling onder controle hebben is veel belangrijker dan wij denken. Als dit lukt, reguleer je je autonome zenuwstelsel. Dit is het stelsel dat automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam reguleert, zoals je ademhaling, hartslag en bloeddruk.”

„Maar vooral moet je je realiseren; je hebt een keus. Ga ik boos worden? Ga ik gestrest de vakantie in? De gehele situatie op Schiphol is iets wat buiten jouw macht ligt. Het zal zonde zijn als je je zo erg laat beïnvloeden door iets waar je niks aan kunt veranderen.”

Vakantie is een periode om te ontspannen. Maar er kunnen ook dingen misgaan. Je eet iets verkeerds, je ontdekt dat je de pil bent vergeten of vergaat van de oorpijn in het vliegtuig. De komende weken zult u hier allerlei tips vinden die uw vakantie een stuk aangenamer maken.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.